Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 10.09.2014.
15:08
Beta A

“Ukrajini je neophodna pomoć“

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski pozvao je danas u nemačkom Bundestagu Evropu i svet da aktivno pomognu Ukrajini u sukobu s Rusijom zato što, kako pokazuje istorija, ispoljavanje razumevanja za nasilje znači osudu Evrope na poraz.

Čudo pomirenja: Angela Merkel i Bronjislav Komorovski

Bronjislav Komorovski pozvan je - kao prvi predsednik Poljske da se obrati poslanicima nemačkog parlamenta na svečanoj sednici na kojoj se obeležava 75. godišnjica Drugog svetskog rata a veći deo svog govora posvetio je sadašnjem sukobu u Ukrajini, ulozi Rusije u njemu i istorijskim paralelama s poslednjim svetskim ratom.

"Pred našim očima ponovo se rađa nacionalistička ideologija koja pod maskom humanih reči o spasavanju nacionalnih manjina, krši ljudska i prava naroda. To je lekcija koju dobro poznajemo iz 30-tih godina prošlog veka", kazao je Komorovski i podsetio da je Poljsku na početku Drugog svetskog rata, 17 dana nakon Hitlerovih nacista, sa istoka pregazila i Crvena armija.

"Kreirajmo politiku koja brani ljudske vrednosti. Kriza u Ukrajini je odavno izgubila regionalne dimenzije. Napadajući Ukrajinu, Rusija je udarila na fundamente demokratije i temeljni princip poštovanja suvereniteta država. Ukrajina nije učinila ništa čime bi ta agresiju mogla da opravda", kazao je poljski predsednik nemačkim poslanicima.

Komorovski je Rusiju optužio da je odabrala put antizapadnjaštva, i da svoj značaj nastoji da poveća obnavljanjem starih sfera uticaja.

"Verujem da je to što se dešava u Ukrajini posledica straha od demokratskih promena u Ukrajini i Rusiji", rekao je Komorovski i pozvao Evropu da ne gleda na taj sukob kao na bilateralni regionalni konflikt, da ne bude ravnodušna i da aktivno pomogne Ukrajini.

"Čudo pomirenja"

Odnose Poljaka i Nemaca i činjenicu da se jedan predsednik Poljske obraća nemačkom Bundestagu, Komorovski je nazvao čudom pomirenja i "kopernikanskim obrtom" u suživotu dva susedna naroda.

"Tek je drama Drugog svetskog rata naterala Evropu da se okrene ne onome što je deli, već onome što njene narode spaja: demokratiji i bezbednosti zasnovanoj na prosperitetu i saradnji sa susedima", kazao je Komorovski. On je izrazio i duboko žaljenje što se i Rusija nije tome okrenula, zato što ne bi bilo srećnije zemlje od Poljske kada bi Rusija postala takav osvedočeni partner.

"Razumevanje za nasilje osuđuje Evropu na potencijalni poraz. To je još jedna pouka iz teške poljsko-nemačke lekcije istorije koju zajedno treba da saopštimo svetu", kazao je Komorovski.

Poljski predsednik je upozorio da NATO mora da ostane efikasan vojni savez i to tako da članicama omogući da donose odluke, ne podležući pritiscima.

"Prošla su vremena dividendi u vidu mira nakon Hladnog rata. Moramo da se suočimo sa izazovima koji sve češće imaju oblik vojne agresije", rekao je Komorovski.

Nemačka kancelarka Angela Markel zahvalila je Komorovskom za obraćanje u parlamentu i naglasila da reči poljskog predsednika pokazuju da su duboke promene moguće kada se izvuku pouke iz prošlosti.

"Bez obzira na sve krize ne treba zaboravljati koliko je evropski model mira, pomirenja i slobode dragocen", kazala je nemačka kancelarka.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 15:10
ПА ПОМОЗИТЕ НАЦИСТИМА У УКРАЈИНИ,ДА ВАС ПУТИН СЈЕБЕ СВЕ ЗАЈЕДНО,А НЕ ЈЕДНОГ ПО ЈЕДНОГ
Sreda 10.09.2014. 15:27
Poljska ce im pomoci, samo da prodaju trule jabuke!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online