Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 08.08.2014.
13:21
Beta A

Ruske kompanije zadovoljne: Imaće koristi od embarga

Ruske kompanije računaju da će imati koristi od embarga koji su ruske vlasti uvele na uvoz prehrambenih proizvoda iz SAD, Evropske unije, Kanade, Australije, a iz nekog razloga i Norveške, piše informativni portal NJUZru (NEWSru).

Zabrana se, između ostalog, odnosi na meso, kobasice, mlečne proizvode, povrće, korenaste useve, voće, orašaste plodove, ribu, morske plodove.

Zabrana se, između ostalog, odnosi i na voće i povrće
 

Ruski proizvođači računaju na to da će restriktivne mere na uvoz evropskih proizvoda povećati popularnost ruske robe koja je do sada bila "u senci". Ne isključuje se, međutim,povečanje cena prehrambenih proizvoda do koga bi došlo na jesen, kad budu potrošene sadašnje zalihe roba uvezene sa Zapada.

Na Zapadu se, kako navodi portal, različito odnose ka odmazdi na sankcije koje su Rusiji nametnule SAD i Evropska unija (EU), pa ima onih koji se plaše gubitaka u različitim sektorima, a ima i onih koji tvrde da su sankcije pogodile Rusiju.

Unutar EU zabrana iz Rusije shvata se ozbiljno, a prema procenama EU ruski embargo utiče na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju koji je u 2013. godini vredeo 12 milijardi dolara. Prema ruskoj statistici, vrednost tog izvoza je u 2013. godini vredela između 12 i 9 milijardi dolara.

Portal navodi da poljoprivredni proizvođači u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Letoniji trpe velike gubitke, a da je prestavnik Evropske komisije Frederik Vansan ruske sankcije ocenio "politički motivisanim" i potvrdio da EU namerava Svetskoj trgovinskoj
organizaciji podnese žalbu na postupke Rusije.

Kako se ističe, za sada je najviše, u moralnom pogledu, pretrpela Norveška koja nije članica EU i koja se nije prdužila sankcijama koje su EU i SAD nametnule Rusiji. Ocenjujući da je to neopravdano, norveški ministar spoljnh poslova Borge Brende naveo je da je Rusija privremeno zabranila uvoz govedine, svijetine, peradi, ribe, sira, mleka, voća i povrća iz Norveške, navodi NJUZru.

Ruski zvaničnici planiraju da nakon zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz SAD i EU nadomeste nedostatak hranom iz južnoameričkih i nekih drugih zemalja.

POVEZANE VESTI

Petak 08.08.2014. 14:37
Rusija cini usput i ogromnu (indirektnu) "uslugu" svojim embargom EU-iji i stanovnicima iste. Naime, u kratkom roku ce se pokazati realnost u javnoj %-ualnoj nezaposlenosti kao i kupovnoj moci zaposlenih sa "socijalnim platama".
Petak 08.08.2014. 15:23
Dao sam rec inace bi ti se prikacio...
Petak 08.08.2014. 14:27
Dolazi? Svidjelo nekom ili ne, bez obzira da li na strani Rusa ili Zapada, pa i onih, koji ovise od njih, svi ćemo biti gubitnici! Velesile će prije ili kasnije medjusobno ipak dogovarati, kao i do sada. Račun će platiti i te kako i Srbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online