Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 31.07.2014.
10:24
Beta A

"Jedi jabuke! Naljuti Putina"

"Jedi jabuke! Naljuti Putina" prvi je, nezvanični odgovor Poljaka na embargo na izvoz njihovih jabuka u Rusiju koji stupa na snagu 1. avgusta, a društvene mreže i internet preplavili su selfiji sa jabukama.

Kampanja protiv odluke Rusije da ne uvozi poljske jabuke
 

Poljaci su, kao i njihov ministar poljoprivrede Marek Savicki, protumačili zabranu uvoza poljskih jabuka i povrća u Rusiju kao odgovor Moskve na najnovije sankcije Evropske unije, a novinari ekonomskog portala Puls biznesu dosetili su da na šaljiv način pozovu Poljake da povećanjem domaće potrošnje pomognu poljskim voćarima.

"Poljski zemljoradnici su prva žrtva ekonomskih sankcija EU protiv Rusije. To je politička represija. Na 50.000 isporuka bilo je samo nekoliko sa sanitarnim zamerkama. Primedbi nije bilo poslednja dva meseca", kazao je ministar Savicki i odbio obrazloženje ruske straneda voće i povrće iz Poljske nije dovoljno bezbedno za ruskog potrošača.

Apel Poljacima da navale na jabuke u inat predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pojavio se prvo juče na Tviteru, a kao lavina sa slikama i selfijima Poljaka kako jedu jabuke, kao i poruka da su najukusnije baš ispred ambasade Rusije u Varšavi, preplavio je društvene mrežei internet.

Jedan od selfija koji je osvanuo na internetu

Jutros se nakon zvaničnika, kao što je, recimo, evroposlanik Ruža Tun ili šef Biroa za nacionalnu bezbednost, general Stanjislav Kožej, kampanji pridružio i ugledni dnevnik Gazeta viborča a selfi kako jedu jabuke su postavili zamenik glavnog urednika i šefica ekonomske rubrike lista.

Da se apel ne ugasi kada ljudima dosadi da gledaju selfije sa jabukama Poljaci dodaju uz selfije i razne recepte za jela od jabuka i kako sve može da se jabuka iskoristi, uključujući tu i recept za gorivo od tog voća.

Sam embargo na jabuke i još neko voće i povrće koje ruska strana još nije precizirala neće Poljsku pogoditi osetno, pošto izvoz voća i povrća u Rusiju predstavlja svega 5,3 odsto poljskog izvoza voća i povrća na strana tržišta.

Embargo će najviše osetiti voćari i izvoznici jabuka iz jugoistočnih delova Poljska koji se orijentišu na izvoz jabuka na rusko tržište zato što su ove godine jabuke rekordno rodile iispadanje ruskog tržišta oboriće cene ispod minimuma koji se još isplati, ocenili su poljski ekonomisti.

Ministar Savicki najavio je da će Poljska tražiti od Evropske komisije kompenzacije za neotkupljeno i neizvezeno voće i povrće.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 10:29
Braćo pravoslavci širom sveta daj te svoj doprinos borbi protiv FAŠIZMA ne kupujte ništa što je sa zapada to je pravoslavni odgovor na silu i sankcije.
Četvrtak 31.07.2014. 10:31
Sad nek trune poljsko voce...........A sta su ocekivali...........XAXAXAXAXAX.............To je samo pocetak sacekajte zimu kad bude gas 10 x skuplji.............Zlocinacka eU ima na koljenima da ide za Moskvu da moli!!!!!!!!!!!! Odgovor ce biti: Od sada je RUSSKI GAS skuplji za 1000%.........Ko hoce nek kupi u suprutnom vec smo ga rasprodali kinezima i Briks-zemljama a evropa baj baj..................POTONI DJAVOLIJA ZAPADNO-VRATIKANSKA TVOREVINO I TVOJE STANOVNISTVO.............
Četvrtak 31.07.2014. 11:22
Ратна пропаганда освајачког похода који траје десетинама година.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online