Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.07.2014.
13:09
Beta A

Poljaci danas slave Teslu kao da je njihov!

Popularni Centar nauke Kopernik u Varšavi pozvao je Poljake da obeleže godišnjicu rođenja genijalnog naučnika Nikole Tesle tako što će svoja lica ukrasiti posebnim "strujnim" brkovima a tokom vikenda doći na programski bogato osmišljene Tesline dane.

Danas se nose Teslini brkovi
 

"Nepravedno je što se o tako svestranom pronalazaču malo zna. Zato, povodom njegovog rođendana pozivamo sve na Tesline dane ovog vikenda", pozvala je posredstvom medija Poljake u Centar nauke Kopernik portparol Katažina Novicka.

U Koperniku su smislili i specijalne "strujne brkove" od papira slične onima koje je nosio, kako su podsetili genijalni pronalazač srpskog porekla iza koga je ostalo preko 120 pronalazaka i otkrića.

Teslini brkovi od papira mogu da se skinu sa sajta centra Kopernik koji zove sve da stave te brkove, slikaju se i pošalju centru fotografiju i tako pokažu da znaju ko je Tesla a ne da samo pomisle na fabriku automobila ili marku starog magnotefona u Poljskoj.

Teslini dani u Varšavi osmišljeni su tako da svako i sve generacije nađu nešto interesantno za sebe. Poljski popularizotari nauke žele da podsete da prvi model Nikole Tesle datira iz vremena kada mu je bilo tek pet godina, tako da su mladim budućim inženjerima ponudili da tokom Teslinih dana bezbedno obavljaju eksperimente sa strujom.

Pored holografa Teslinih mašina Varšavljani u Tesline dane mogu da crtaju i pišu strujom, programiraju jednostavne robote, takmiče se u upravljanju robotima, u Biološkoj laboratoriji električnim impulsima da pokreću rukama i nogama odabrane osobe, uključe se u trku raznih modela na daljinsko upravljanje, kao podsećanje da je prvi na svetu daljinski upravljač smislio upravo Nikola Tesla.

U Teatru visokog napona u Centru biće Tesli u čast prikazan spektakl "Elektroni u akciji" u kome je glavni glumac slavni Teslin transformator. Ljubitelji muzike uživaće u koncertu grupe "Dozvoljeni svi zvuci na testerama, električnim čekićima, bušilicama i transformatoru", uz laserske svetlosne efekte.

Varšavski centar za popularizaciju nauke, nazvan po slavnom poljskom astronomu, otvoren je svečano u novembru 2010. godine. Ubrzo je stekao ogromnu poplarnost i postao mesto koje redovno i rado posećuju Varšavljani i domaći i strani posetioci poljske prestonice. Već prva godina donela je Centru preko milion posetilaca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.07.2014. 14:18
"Своја осећања према домовини Тесла је изнео у свом говору у Београду 1892. године: "У мени може бити нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код млађих људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дело једнога Србина."
Četvrtak 10.07.2014. 14:16
"Био је марљив студент. Полагао је све испите са највишим оценама. Професори су га волели и ценили. Након очеве смрти, тражио је стипендију од Матице српске, коју није добио. Због тога напушта студије у Грацу и наставља да студира политехнику у Прагу. ... "
Četvrtak 10.07.2014. 16:07
Ja PODRZAVAM POLJACI!!! TESLA nikad nije priznavat za naucnik SVETSKOG KALIBRATA zato sto je SLOVEN!!! ZAPAD izbrisuje SLOVENSKU CIVILIZACIJU i PRISVAJA je!!! RUSI, SRBI, POLJACI, CESI. KAD mi ne organizujevamo ovaki parade onda neka bar POLJACI!!! AKO mene ne verujete EVEGI VAM citajte: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/327870/Srbija-se-odrekla-Tesle
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online