Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
40
Sreda 25.06.2014.
02:42
S. Princip - Vesti A

Princip ponovo na optuženičkoj klupi

Pod nazivom "Asasin", australijski komercijalni TV-kanal Devet objavio je u nedelju uveče dokumentarni prilog o Gavrilu Principu. Asasin je, inače, prema većini rečnika "osoba koja nekoga (poznatu ili važnu ličnost) ubije iz političkih ili finansijskih razloga".

Gavrila Principa odvode austrougarski žandarmi
 

Više dana uoči emisije, Devetka je najavljivala priču o "najsmrtonosnijem hicu u ljudskoj istoriji", "jednom metku koji je rikošetirao oko sveta i odredio pravac 20. veka".

U osnovi emisije je tvrdnja da je "srpski terorista Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, izazvaši početak Prvog svetskog rata u kome je usledilo krvoproliće bez presedana".
 

"Gavrilo je srpski heroj"

Potomak familije Princip, takođe Gavrilo, dobio je "pravo" na nekoliko kratkih rečenica. Kazao je Čarlsu Vuliju da je Gavrilo za srpski narod heroj i da će to biti zauvek. Novinar iz Australije naveo je kako Princip mlađi smatra da je Gavrilo bio žrtveno jagnje.
Na pitanje:
- Je li on izazvao prvi svetski rat, Princip je odgovorio:
- Nije. Po meni, sve je unapred bilo pripremljeno.


Novinar je podsetio:
- On je bio taj koji je povukao obarač.
Princip je rekao:
- Moguće. To je kao u atletici.
Novinar je pitao:
- Mislite, kao kad se označava start, mogao je da puca i u vazduh?.
- Jeste, jeste, jeste, rekao je Princip.
Novinar nije pokazao zanimanje za to šta je njegov sagovornik mislio kad je rekao da je "sve bilo pripremljeno".

Tokom programa, reporter Čarls Vuli i njegov sagovornik Bred Manera, izvršni direktor Anzak memorijala u Sidneju, predstavljen kao vojni istoričar, prošli su Sarajevom, slikali se uz Latinsku ćupriju i Principov muzej, a došli su i do jednog od potomaka, takođe Gavrila - Bate Principa.


Poseban deo emisije bio je posvećen australijskim herojima poginulim u borbama na Galipolju u Turskoj i Vilier-Bretoneu u Francuskoj. Ako je gledalac očekivao da će ovom prilikom, od tv-stanice koja ima para da isfinansira kakvu god hoće ozbiljnu istorijsku studiju, saznati nešto dublje o uzrocima Prvog svetskog rata, prevario se. Ponuđen nam je kratkovidi stereotip o "vrlo mladim teroristima" koji su rat počeli, a među njima svakako o "teroristi Gavrilu Principu" koji izazvao krvoproliće. Ništa o ambicijama velikih sila, ništa o krizi same Austro-Ugarske, ništa o okupiranoj Bosni, ništa o strašnim stradanjima i Srbije i Bosne.


Ne može se oteti utisku da je emisija, svesno ili ne, išla u smeru da se Princip kod gledalaca posebno dovede u vezu sa australijskim žrtvama u ovom ratu. Ni traga od pokušaja, recimo, da se pomisli kako je te mlade ljude iz Evropi tako daleke Australije, vodio moguće sličan ideal o slobodi kakav je poveo i "teroriste" u Sarajevu.
 

Autori prekrajaju istoriju

Organizacija Srbi za pravdu i demokratiju uzaludno je pokušala peticijom da zaustavi emisiju pre emitovanja, optuživši autore za prekrajanje istorije.
U zahtevu Srba iz Australije da se emisija ne emituje, potpisanom od oko 2.500 ljudi, pored ostalog stoji da je tv-prilog na putu da "vređa, napada, ponižava i preti ljudima srpskog porekla u Australiji".


- Dobro je poznato da je Austrija okupirala i zatim anektirala Bosnu i Hercegovinu i da je aktivno pripremala rat protiv svog južnog suseda. Vi takođe tvrdite i optužujete Principovu srpsku etničku pripadnost kao uzrok Velikog rata i gubitak života Australijanaca. To je vrlo pogrešno. U stvari je Austrija, zajedno sa saveznicom Nemačkom, ta koja snosi odgovornost za početak i posledice Velikog rata. Srbija je napadnuta i do kraja Velikog rata izgubila je oko trećinu svoje populacije i oko polovinu muških stanovnika. Austrijski zločini protiv civila dobro su dokumentovani od strane dr Arčibalda Rajsa, navodi se u pismu Srba za pravdu i demokratiju producentu programa Niku Grineveju u kome se, takođe, upozorava na njegovu moralnu odgovornost:


- Ako vaš program ide na to da učestvuje u prekrajanju istorije, da bi izašao u susret današnjoj nemačkoj osetljivosti, ispirajući i otklanjajući nemačku odgovornost za Prvi i Drugi svetski rat, onda ćete biti zapamćeni po tome.

Posle ovakvog prikaza, ne bi se trebalo iznenaditi da sledeće godine, kad i Srbi, sa ostalim saveznicima, budu ponovo ponosno marširali za Anzak-dan, njima ovog puta umesto aplauza budu upućeni - zvižduci.


Neobično je i da smo iz usta istoričara čuli i podatak da je u tom ratu "Australija imala jedan od najvećih procenata žrtava po glavi stanovnika".
Uz dužno poštovanje svakoj žrtvi, makar bila jedina, a ne stotine hiljada, to je manipulativna izjava. Australija se nalazi u donjem delu liste poginulih i ranjenih.

Kako navodi Vikipedija, Australija je (prema vlastitim vojnim arhivama) imala između 59.330 do 62.081 poginulih i 152.171 ranjenog vojnika. U odnosu na tadašnji broj stanovnika, procenat poginulih heroja iz Australije iznosi 1,32 do 1,38 odsto.


U britanskoj imperiji, Novi Zeland je "per capita" imao više, Ujedinjeno Kraljevstvo takođe. Po broju poginulih, nastradalo je više Kanađana - do 64.990, Indijaca - do 74.191, da se ne pominju vojnici Ujedinjenog Kraljevstva, koje je imalo do 888.246 poginulih, a sa civilima preko milion.


Evo podataka o Srbiji - na isti broj stanovnika kao Australija u to vreme, različiti izvori navode od 45.000 do 365.164 mrtvih vojnika, plus 300.000 civila, ukupno od 495.000 do 815.164 ljudskih žrtava. To je 18,1 odsto celokupne populacije Srbije. Tužni procenat koji nema ni jedna druga država, čak ni Turska, koja je bila na strani poraženih i izgubila više od 15 odsto stanovnika.


U brojkama svakako, ruske žrtve među pobednicima su najveće - od 1,7 do 2,2 miliona vojnika, plus do 730.000 civila ili sve zajedno 8,88 odsto stanovništva.
Ovo prebrojavanje izgleda tužno, ali se ovog puta čini i nužno. Sto godina je prošlo, vreme je da se bude objektivnije, a ne još pristrasnije.


Protestno pismo konzulata: Diskredituju ulogu Srbije

Na tvrdnju o "srpskom teroristi koji je izazvao Prvi svetski rat" reagovao je i Generalni konzulat Republike Srbije. U pismu TV-kanalu Devet, kaže se da "Generalni konzulat Srbije zaista ne želi da se meša u uređivačku politiku komercijalnog programa Kanala Devet" ali da traži "da informacije koje se javno objavljuju budu zasnovane na tačnim i dokumentovanim izvorima".
 

Uvučeni u rat

- Činjenica je da je Srbija bila prisiljena da uđe u rat. Uvučena je u njega ne samo zato što je od Austro-Ugarske imperije dobila ultimatum posle ubistva, iako su imperijalističke pretenzije u ultimatumu bile neosporne, nego i zbog većeg broja geopolitičkih motiva nastalih u Evropi znatno pre ubistva nadvojvode, navodi se u pismu.

Konzulat se, navodi se, odlučio na pismeno obraćanje, nakon što su brojni Australijanci srpskog porekla skrenuli pažnju na netačnu i uvredljivu najavu o srpskoj prošlosti i sadašnjosti.


- Najava je zasnovana na komercijalizaciji istorijskih činjenica čiji je cilj da se diskredituje uloga Srbije u tom ratu. Istina je da se Srbija borila na strani saveznika (Antante), među kojima je bila i Australija i smešno je i opasno zameniti motiv za početak Prvog svetskog rata (na primer, sam čin ubistva nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove žene Sofije od strane Gavrila Principa) sa njegovim uzrocima, koji su poticali iz redistribucije regionalnih i globalnih političkih interesa velikih sila u to vreme", ističe se u pismu.


Generalni konzulat Srbije u Sidneju savetuje da "dalju razradu istorijskih činjenica treba ostaviti verodostojnim istoričarima i nacionalnim arhivima država".
- Konzulat naglašava da je, po međunarodnom istorijskom forumu, Gavrilo Princip asasin, a ne terorista. Činjenica da su Srbi i Srbija pretrpeli najveće žrtve u Prvom svetskom ratu dobro je poznata i bilo je mnogo divnih Australijanaca koji su se, iz istih razloga, priključili srpskoj vojsci. Da nabrojimo samo par njih - velika australijska novelistkinja Stela Majlz Frenklin i Olive Mej King su svetle ličnosti koje će zauvek povezivati dve zemlje, stoji u pismu srpskog diplomatskog predstavništva u Sidneju.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.06.2014. 03:21
O Srbiji prosudjuju potomci masovnih ubica, engleskih kolonista koji su istrebili prave Australijance, Aboridzine, i dan danas kriju te brojke. Nije mi jasno cemu ovoliki clanak. Njihova braca po Englezima i najvecem genocidu ikad pocinjenom, Amerikanci, kao i izvorna matica svih zala Engleska, u svojim skoloma uce decu ovo sto su Australijski mediji samo preuzeli. Cemu dakle cudjenje, cemu senzacija? Jel zato sto nije jasno kako to Bec priznaje odgovornost za rat a linija London-Vasington i dalje blati Srbe? To je zato sto se na zapadu nista promenilo nije, samo nama mrena jako sporo silazi sa ociju. Anglosaksonci su uvek bili smrtni neprijatelji Srba, sve ostalo i svi ostali su sitnice.
Sreda 25.06.2014. 03:37
Samo 20 godina kasnije bio je "revans"........ 1934. godine vmro ja sa ustasama (naravno uz austro-talijansku) podrsku izvrsio atentat na Kralja Aleksandra K. u Marseju. To se ocigledno vise i ne spominje!!!!
Sreda 25.06.2014. 08:13
Како оно рече, можда највећи међу нама, да вук на овцу своје право има, АЛ' ТИРЈАНСТВУ СТАТИ НОГОМ ЗА ВРАТ, ДОВЕСТИ ГА СПОЗНАНИЈУ ПРАВА, ТО ЈЕ ЉУДСКА ДУЖНОСТ НАЈСВЕТИЈА ?!?!?! Херој рођен да живи вечно !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online