Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.06.2014.
17:44
Srna A

"Andrićgrad je simbol pacifizma"

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je da je grad od kamen njegovo najveće ostvarenje i svojevrsni vremeplov pri čijoj gradnji su poštovani svi uticaji koji su oblikovali to mesto tokom vekova, ali da se pri tom nije pridržavao arhitektonskih pravila već je sledio svoje instinkte.

Emir Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada

Kusturica je u intrevjuu za britanski "Fajnenšel tajms" rekao da bi Andrićgrad trebalo da bude "simbol pacifizma... srce koje treba da otkucava jednu veliku ideju, da ohrabri istočnu Bosnu kao simbol mira".  "Mislim da je ovaj grad najsnažniji organ društvene memorije čovečanstva", istakao je Kusturica.

Ističući da je Andrićgrad izgrađen za budućnost i za kulturu, britanski dnevnik navodi da je to Kusturičin lični omaž Ivi Andriću, čije je poznato delo "Na Drini ćuprija" predivno napisana istorija sudbinskih promjena Višegrada u rasponu od više četiri veka, obuhvatajući stranu okupaciju, verski sukob, rat, revoluciju i ljubav.

U tekstu se navodi da proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, ali i mnogi drugi, roman opisuju kao remek delo, koje je nadahnulo sve njegove projekte i oblikovalo gledišta o prošlosti BiH.

Britanski list podsjeća da Kusturica snimio film "Podzemlje", ratnu priču koja se fokusira na sudbinu dva najbolja prijatelja u periodu od 1940-tih do 1990-tih godina.
 

"Princip je junak srpskog naroda"

Kusturica je rekao da je snimanje filma bilo "samoubilačko". "Borio sam se da preživim. To nije bilo lako za mene, ali znao sam šta radim. To je bilo zaveštanje zemlji koja je nestala. Jugoslavija je bila najbolja solucija za sve nas", istakao je on.

Govoreći o Sarajevskom atentatu, Kusturica je rekao da je to, pre svega, bio akt političkog oslobođenja od nezakonitog režima.

"Smešno je kako su nam Bi-Bi-Si i Si-En-En prikazali svrgavanje Sadama Huseina - kao tiranina, Gadafija - kao tiranina. Franc Ferdinand, očito, nije prikazan kao tiranin - ali je to bio", kaže Kusturica u intervjuu za londonski list.

Kusturica je ocijenio da taj događaj ne sme da otmu "revizionisti istorije" koji žele da odgovornost za Prvi svetski rat pripišu agresiji Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.06.2014. 17:51
Malo je LJUDSKIH VELIČINA KAKAV JE EMIR KUSTURICA . ONO ŠTO ON I NOVAK ĐOKOVIĆ RADE ZA SRBIJU NIKO NIKADA NIJE RADIO . HVALA IM NA TOME .
Ponedeljak 30.06.2014. 18:16
Ko zna odakle u tebe toliko dara da svom narodu spasavaš dušu a dušmanima pokažeš mudro da je bitka za pravdu najveća zemaljska moć.
Utorak 01.07.2014. 00:09
Gavrilo Princip je srpski Spartak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online