Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 19.06.2014.
09:03
Z. Mirković - Vesti A

Predsednik Austrije: Beč kriv za Veliki rat

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je juče, na skupu posvećenom stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata i smrti dobitnice Nobelove nagrade za mir Berte fon Sutner, da Austrougarska monarhija ima značajan udeo u odgovornosti za izbijanje Velikog rata i naglasio da su rane tog doba, iz ugla Austrije, zaceljene.

Hajnc Fišer priznao krivicu Austrougarske
 

- Mislim da mogu da kažem da je Austrija naučila iz istorije - kazao je Fišer u svom govoru u Nacionalnoj biblioteci u Beču.


On je s tim u vezi konkretno ukazao na dokaze o izvučenim poukama iz prošlosti, naglašavajući sadašnju neutralnost, članstvo u Evropskoj uniji, kao i učešće austrijskih vojnika u brojnim mirovnim misijama UN širom sveta. Sve to je, kako je istakao Fišer, izraz činjenice da se Austrija trudi da bude u službi mira među narodima i ljudima, i to ne samo na rečima.
 

Briselski greh prema Ukrajini

U svom govoru Fišer se osvrnuo i na aktuelnu krizu u Ukrajini, rekavši da je pogrešno da zemlja, kao što je ova, bude stavljena pred izbor ili EU ili Rusija.


- Bolje bi bilo imati dobre i fer odnose u oba pravca - istakao je šef austrijske države.

Hajnc Fišer je podvukao da bez mira nema ničeg i da bi "kompas u polju tenzija između mira i rata trebalo uvek da bude usmeren na miroljubivo rešavanje problema". On se izjasnio za dugoročnu mirovnu politiku, koja bi se posvetila korenima i uzrocima rata.


- Ne smatram se pacifistom u tradicionalnom smislu reči, već sam privržen kombinaciji mirovne politike i odbrane zemlje - objasnio je austrijski predsednik.
 

U vezi s pitanjem krivice za izbijanje Prvog svetskog rata, on je ukazao na atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, ali i "fatalni ultimatum" Beča Srbiji.


- Istina je da Austrougarska monarhija snosi značajan udeo odgovornosti za izbijanje Prvog svetskog rata - podvukao je predsednik Austrije dodajući da su danas odnosi nekadašnjih strana u ratu i prema zemljama zapadnog Balkana izvrsni i bez predrasuda.


- Iz ugla Austrije su rane tog doba zaceljene - poručio je Fišer.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 09:30
Glas razuma....
Četvrtak 19.06.2014. 09:35
Шта ли ће саад рећи они квази историчари који су задњих годину дана упорно пљували како по Гаврилу Принципу, тако и по Краљевини Србији?
Četvrtak 19.06.2014. 09:40
Au, pa nemojte tako. Pa Srbiju Englezi vec vise od jednog veka uce kako su nam Austrijanci i Nemci najljuci neprijatelji i pumpaju nas na njih, a sad ispade da neprijatelj priznaje krivicu a saveznik nas naziva krivcem. Nesto tu ne valja. Neko ce pomisliti da je cudo da nas kraj takve saveznicke politike ima i ovih sedam miliona. Ne zamerite matorom ako gresi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online