Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.11.2014.
09:39
Z. M. A

Beč ne priznaje zločine u Srbiji

Bečki dnevnik "Prese", povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata, konstatovao je da je austrougarska vojska bila posebno svirepa na Balkanu i ruskom frontu. Dnevnik se, pri tom, pozvao na spise Švajcarca Arčibalda Rajsa, ali i novu knjigu tima istoričara okupljenih oko Hanesa Lajdingera koja je nedavno izašla pod naslovom "Habsburgški prljavi rat - istraga Austrougarskog vođenja rata 1914.-1918."

Zločini Austrougarske gurnuti pod tepih kako ne bi naneli štetu carskom ugledu
 

Tim istoričara okupljenih oko Lajdingera se suprostavio tezi Kristofera Klarka koji tvrdi da je čitava Evropa kriva za rat. Istoričari okupljeni oko Lajdingera smaraju da je Austrougarska dosledno išla putem vojne konfrontacije posebno prema jugoistočnim susedima.


Do osude ratnih zločina nije došlo, konstatuje "Prese", ukazujući da su izgovori bili da Republika Austrija, koja je zamenila dunavsku monarhiju, nije mogla da se krivi za nedela austrougarske vojske. Ni posle Drugog svetskog rata Austrija nije priznala zločine Austrougarske, kako ne bi nanela štetu carskom ugledu koji privlači turiste.

Izbrisati ceo narod

"Beogradske bolnice su četiri puta danas bile bombardovane", navodi "Prese" šta je Rajs napisao u svom dnevniku dodajući da Austrougarska "želi da izbriše čitav srpski narod".
On je ocenio, prenosi "Prese", da su austrougarski vojnici zločine i kršenja pravila rata planirano organizovali, sejali mržnju među narodima i pripremali se za "streljanje dosadnog suseda".

"Prese" prenosi da je Rajs, koji je u Srbiju otputovao 1914. kao neutralni posmatrač, ubrzo bio zaprepašćen zločinima Austrougara, i u svom dnevniku beležio streljanja, uzimanja taoca i deportacije. Krivci za te zločine, kako je ukazao "Prese", nisu bili kažnjeni.


List naglašava da do danas istoričari nisu jasno dokazali da su ratni zločini bili organizovani, ali ukazuje da je radikalizacija rata na Balkanu i nesavesno delovanje trupa ipak primećeno u to vreme, iako se međunarodna pažnja usmerila napredovanju nemačke vojske kroz Belgiju i Francusku, gde je rušila sve pred sobom.


"Prese" ističe da su se mnoge zemlje u Prvom svetskom ratu olako odrekle pravila ratovanja, koje su ranije usvojile haškim konvencijama, te počinile stravične zločine nad civilima. Pri tom, vođstva i javnost tih zemalja verovali su da takve zločine mogu da počine samo "srednjevekovni i divlji narodi na Balkanu", ali su i sami delovali po principu "Oko za oko, zub za zub".


Nasilja nad civilima, kako nastavlja "Prese", bilo je na svim stranama. Već u avgustu 1914. došlo je do nekoliko masakara nad srpskim civilima sa do 4.000 ubijenih. Ti masakri, kako se ukazuje, nisu bili naređeni, ali su bili prihvaćeni.


"Prese" naglašava da se nije radilo o spontanoj žeđi za krvlju kod običnih vojnika, već su tlo za nasilje ideološki pripremali komandanti. Vojnici su trovani propagandom i stereotipima da su Srbi nasilni, fanatični i kvarni.
 

Ubijali i svoje podanike

Vojska crno-žute monarhije nije masakrirala samo Srbe, već i podanike Habsburga - na ruskom frontu ubijeno je mnoštvo ukrajinskih i jevrejskih civila pod optužbom da su špijuni.
Nasilničko ponašanje vojske primetio je i car Franja Josif, koji se oglasio da ne podržava varvarsko vođenje rata i pozvao na strogo poštovanje pravila rata, ali pokušaji da se austrougarska vojska obuzda su bili bez uspeha, konstatuje "Prese" i dodaje da je vrhovna komanda mogla da se poziva na posebna ovlašćenja na osnovu kojih je optužene za sva politička krivična dela izvodila pred vojni sud.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.11.2014. 09:57
Još plaću za monarhijom, koju su opančari Čika Pere,kako su ih ponižavajuće zvali,razbili i nađubrili poljane podno Cera,na rekama Drini i Kolubari i dr, stratištima crno žute kuge.
Utorak 25.11.2014. 10:12
Aj sto ih bec ne priznaje, nego sto ih ni Beograd ni Srbija ne priznaju... Mi slavimo dan primirja... hahahaha
Utorak 25.11.2014. 12:07
Srbi katolici tzv hrvati su bili autori ovih slika i njihovog sadrzaja. Bili su najfanaticniji u borbi protiv Srpske vojske i daleko vodeci u zlocinima nad civilima. Ovaj pogani nakot koji je u svoje vreme satirao zene i decu od Milana do Magdeburga je jedva docekao da se dokaze u Srbiji. Jugo dinastija Karadjordjevica ciji je strani agent i primalni grobar tzv Kralj Petar doneo seme Jugoslovenstva u Srbiju a njegov sin-zlocinac nas satro njegovim zasadom, ce srbokatolickim izrodima priznati cinove kojim su kasapili srpsku decu i sto se naravno krije, cak dodeljivati po cin vise u vojsci nove zemlje, nove Srbije okupirane anglo-francuskom Jugoslavijom. Okupacija menja formu ali i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online