Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.06.2014.
16:07
Jutarnji list A

Irački džihadisti ratuju hrvatskim oružjem

Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) u osvajanju iračkih gradova upotrebljavaju i hrvatsko naoružanje koje je tokom 2012. i 2013. iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju, piše Jutarnji list.

Pripadnici ISIL-a koriste oružje pristiglo iz Hrvatske (Foto: Ilustracija)
 

Internet je prepun fotografija pripadnika ISIL-a koji poziraju s bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, kojima napadaju ciljeve u Iraku.

Na Tviter računu Alanbar_news, koji koristi ova organizacija, takođe su postavljene fotografije njenih pripadnika s oružjem iz hrvatskih vojnih skladišta.

Reč je oružju čiji su transfer Slobodnoj sirijskoj vojsci dogovarali američki Stejt Department i CIA. Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana.

Prema objavljenim podacima, s Plesa je tokom 2012. i 2013. godine poletelo 75 transportnih civilnih aviona s oko 3.000 tona oružja i streljiva. Tim je avionima, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države.

Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6, kao i bestrzajni topovi M60.

Američki plan je bio da naoružaju sirijske redove koje imaju pod kontrolom, a koji su se borili protiv sirijskog predsednika.

No, nekoliko meseci nakon otkrića ovih pošiljki iz Sirije su počele stizati informacije da je oružje došlo u ruke militantnih islamističkih organizacija.

Militantna skupina Ahrar al-Šam, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih skupina među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njeni pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta.

To je potvrdio i njihov portparol, koji je rekao da dele oružje sa Slobodnom sirijskom vojskom. Oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju dospelo je i u ruke Brigade mučenika Jarmuka.

Činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta tada je užasavala najviše zapadne političare.

Strah se, očito, pokazao opravdanim.

U ovom trenutku nepoznata količina oružja koje je bilo namjenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci u rukama je pripadnika ISIL-a. I ta izrazito militanta organizacija učstvovala je u borbama u Siriji gdje su njeni pripadnici izvršili najokrutnije zločine protiv civila.

Potom su svoje borce premestili u Irak, gde se bore protiv iračkih šhiita te su praktički zauzeli gotovo celi prostor severnog Iraka i došli nadomak Bagdada.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.06.2014. 17:15
Nista cudno kad se zna da su hrvati poreklom iz Irana. Braca po oruzju.
Ponedeljak 16.06.2014. 16:27
"Americki plan je bio da naoruzaju sirijske redove (teroriste), koje drze pod svojom kontrolom". Kao ove druge ne drze pod kontrolom?. Zato im i sluze zemlje poput Hrvatske, da naoruzaju teroriste koje "ne drze pod kontrolom", i onda kada se pocine masovni zlocini da operu ruke. A sa ovim cinom, INA moze definitivno da se oprosti od inace veoma bogatih busotina s naftom, koje je imala jos iz vremena SFRJ. I za redakciju ispravak netacnog navoda, nije ISIL, nego ISIS ime teroristicke bande koja sad senluci po Bagdadu
Ponedeljak 16.06.2014. 22:56
Humanost na dijelu,skupljeno 3000 tona humanitarnog oruzja (vise nego za poplavljena podrucja),jos samo neka se zahvale donatorima tako da im dio vrate preko nisana. U svakom oruzanom sukobu na ime humanitarne pomoci dostavlja se oruzje od kojega mnogi ginu,bolje da im nepomazu,vise ih pogine od oruzja koje prosvercaju nego sto bi od gladi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online