Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2016.
21:47
Vestionline A

VIDEO: Ko sve kontroliše sirijske granice?

Sirija ima granicu sa Irakom, Jordanom, Izraelom, Libanom i Turskom, a nijedna od njih nije pod punom kontrolom sirijskih vlasti.

Reuters
Predsednik Asad hoće da povrati kontrolu nad celokupnom teritorijom

"Kurdi, džihadisti, Asadove snage..."

Dok sirijske kurdske snage osvajaju sve više teritorije duž granice sa Turskom, Ankara pažljivo posmatra situaciju.

Sirijski ministar inostranih poslova Valid al Mualem nedavno je izjavio da će borbe da se nastave sve dok Vlada Bašara al Asada ne stavi sve sirijske granične prelaze pod kontrolu.

Sirija ima zajedničku granicu sa 5 država - Irakom, Jordanom, Izraelom, Libanom i Turskom. Nijedna od njih nije pod punom kontrolom sirijskog režima.

Granica Sirije i Iraka duga je 600 kilometara. Severoistočni deo granice pod kontrolom je kurdskih jedinica narodne zaštite, dok je najveći deo granice pod kontrolom Islamske države. Sledi granica sa Jordanom, duga 380 kilometara. Jedan deo je pod kontrolom opozicionih snaga, dok je drugi pod Asadovom kontrolom. Preostalo, većinom pustinjsko područje kontrolišu džihadisti.

Sirijsko-izraelsku granicu, dugu 76 kilometara, uključujući sirijski deo Golanske visoravni, skoro u celosti kontrolišu razne opozicione frakcije.

Tokom protekle godine sirijsko-libansku granicu dugu 375 kilometara, pod kontrolu su stavile snage sirijskog predsednika Bašara al Asada i njihov libanski saveznik Hezbolah. Izuzetak je manji deo planinskog lanca Kalemun, koji je pod kontrolom Fronta al Nusra.

Najduža od svih je sirijsko-turska granica

Sirijsko-turska granica duga je blizu 900 kilometara. Sirijska Vlada kontroliše manji priobalni do na severozapadu. Severoistočni deo je pod isključivom kontrolom kurdskih snaga, kao što je i enklava na severozapadu. Međutim, veliki deo područja uz reku Eufrat, uključujući grad Džarablus, pod kontrolom je džihadista. Između njih nalazi se manje područje pod kontrolom Slobodne vojske Sirije, koja gubi sve više teritorije.

Ankara je već rekla da neće da dozvoli stvaranje nezavisne kurdske države na svojoj južnoj granici, odnosno na severu Sirije, jer glavnu kurdsku oružanu grupu u Siriji - Jedinice narodne zaštite - smatra terorističkom organizacijom.

Dok snage lojalne Bašaru al Asadu stežu obruč oko Alepa, izbeglice beže kroz dva pravca. Jedan ih vodi severno od Alepa, u turski grad Kilis; drugi ih vodi zapadnim putem od Alepa u turski grad Rejhanli; odatle se kreću prema Izmiru i Grčkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online