Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.02.2017.
00:22
Vestionline A

"Hrvati od prljavog oružja zgrnuli milijardu evra"

Prema poslednjim podacima, Zagreb je zabeležio rekordnu prodaju zastarelog oružja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, ignorišući osnovane sumnje kako će roba biti preusmerena za Siriju. UN-ove konvencije, inače, zabranjuju trgovinu oružjem ako prodavac zna da će ono biti preusmereno u problematične ratove.

sh.wikipedia.org
Oružje u rukama džihadista        (Foto: Ilustracija)

Prema tim podacima, u prvih devet meseci prošle godine, Zagreb je prodao municiju, mine i raketne bacače u vrednosti od 83 miliona evra. Ukupno je Hrvatska, od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, izvezla oružje i municiju vredno 126 miiliona evra Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra Jordanu, prema podacima s internet stranice "UN Comtrade", piše "Express.hr".

U decembru 2012. prvi teretni avioni odlaze sa zagrebačkog aerodroma "Pleso" i lete prema Jordanu. U njima se nalaze pošiljke oružja: bacači granata, municija, puške i kacige.

3.000 tona oružja

Deo oružja prikupljen je iz hrvatskih skladišta. Ostatak je dopremljen iz nekoliko evropskih zemalja i preusmeren dalje prema Jordanu. Gotovo tri godine kasnije, u septembru 2015, prve kolone izbeglica iz Sirije stižu na hrvatsku granicu. Kakva je veza između ovih događaja? Krajnje odredište oružja koje je iz Hrvatske dopremljeno u Jordan bilo je Sirija, odnosno pobunjenici koji su pokušavali da svrgnu tamošnjeg predsednika Bašara al Asada. Dostava oružja je, navodno, dogovorena u Americi između Hrvatske i Saudijske Arabije. Ta zemlja je logistički i vojno stvarala jedinice koje su bile zametak Islamske države, a koje su danas okosnica te države. U februaru 2013. izbio je skandal.

Hrvatska prodaje oružje i zarađuje milione evra na ratu u Siriji

"Njujork tajms" je objavio članak u kojem opisuje dostavu oružja iz Hrvatske prozapadnim sirijskim pobunjenicima preko Jordana. U samo tri meseca, od decembra 2012. do februara 2013, sa zagrebačkog aerodroma "Pleso" 75 transportnih aviona "Turkish Carga" i "Jordanian International Air Carga" u Jordan prevezlo je čak 3.000 tona oružja. Kako saznaju "24sata", dogovoreno je da oružje stvarno plati Saudijska Arabija, a da se ono formalno fakturira kao prodaja Jordanu.

Od tada su s Plesa sledeće dve godine u kontinuitetu stalno kretale isporuke svih vrsta oružja prema Jordanu koji ih je prosleđivao na sirijsko i iračko ratište.

Upitna uloga SAD

Upitna je bila i uloga SAD-a u celoj priči. Istina je da su SAD znale da se sve to događa, ali nijednim gestom nisu htele da se upliću u proces. Ceo slučaj se navodno bazirao isključivo na trilateralnom dogovoru Hrvatske, Saudijske Arabije i Jordana. Hrvatsko ministarstvo obrane višekratno je upozoreno da oružje završava u nekontrolisanim islamističkim skupinama, međutim isporuke su se nastavljale. S tim je problemom bila upoznata i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, ali je izostala i bilo kakva njena reakcija, što je čudno s obzirom na to da je Hrvatska u UN-u glasala za Sporazum o trgovini oružjem.

Taj sporazum snažno obavezuje članice da vode računa hoće li oružje kojim trguju biti upotrijebljeno protiv civila, što je apsolutno slučaj s militantima u Siriji, ili u počinjenju ratnih zločina. Uostalom, od 2008. Hrvatska se obvezala da sprovodi osam kriterijuma EU pri izvozu oružja, od kojih jedan izričito navodi zabranu izvoza oružja u slučaju "rizika od preusmerivanja robe unutar zemlje destinacije ili izvoza u treću zemlju pod neželjenim okolnostima".

Hrvatska puška u rukama džihadista

Situacija za Hrvatsku postaje izrazito neugodna sledećih meseci kada su se pojavile snimke hrvatskog oružja u rukama radikalnih islamističkih skupina. Britanski bloger je na svojoj stranici objavio fotografije radikalnih boraca s hrvatskim raketnim bacačima RBG 6. Ti radikalni borci postali su jezgra Islamske države. Prema tim podacima, Hrvatska je te godine u Jordan izvezla oružje vredno 6,9 milona američkih dolara. Reč je o 380 bacača granata, 38 komada "vojnog oružja", dva miliona komada municije, 4.800 pušaka i 2.500 kaciga, pa je praktično nemoguće izbeći zaključak da je reč upravo o oružju koje je, uprkos embargu, završilo u Siriji.

U izveštaju, međutim, stoji da je Hrvatska s Jordanom ugovorila zapravo izvoz oružja od čak 33 miliona dolara. To znači da je u sledećim godinama Hrvatska Jordanu trebalo da isporuči oružje vredno još oko 26 miliona dolara. Reč je o 3.230 bacača granata, 412 komada "vojnog oružja", te oko 10.000 pušaka i četiri miliona komada vojne municije.

Međutim, godišnji izveštaj za 2013. i 2014. godinu objavljen je bez tablice zemalja u koje se oružje izvozi, pa se više ne vidi koliko je oružja završilo u Jordanu.

"Sve ovo nas potpuno delegitimira da se pravimo kao da nas se ne tiče sirijski sukob, u njega smo na ovaj prljavi način upetljani i više nego neke bivše kolonijalne sile na čiju se krivicu danas pozivamo. Za sudbinu sirijskih izbjeglica i mi smo zbog naše vlade krivi, i dužni smo snositi teret njihova zbrinjavanja.To je suočavanje s istinom i ispit naše humanosti", piše hrvatski "Ekspres".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online