Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.06.2014.
14:41
b92.net, Politika A

Sultan: Batine za neposlušne

Sud u sultanatu Bruneji osudio je jednog indonežanskog građevinskog radnika na tri udarca batinom po leđima i 12 meseci zatvora jer nije na vreme napustio zemlju kad mu je istekla dozvola boravka, piše Politika. No, to je, izgleda, tek početak primene nedavno izmenjenog krivičnog zakona, koji je – budući da je zasnovan na striktnom šerijatskom pravu – izazvao proteste i uznemirenje organizacija za očuvanje ljudskih prava širom sveta.

Oko 70 odsto podanika sultana "plejboja" živi prema Kuranu: Hasanal Bolkiah
 

Od 1. maja, naime, Bruneji primenjuje tradicionalne islamske kazne za nedolično ponašanje, za korišćenje alkohola, nepokrivanje žena hidžabom, konzumiranje hrane ili pića tokom ramazana, odsustvo sa molitve petkom ili trudnoću izvan braka. U drugoj fazi "jačanja strogoće” koja počinje krajem godine, za krađu i pljačku sleduje teško batinanje i odsecanje ruku, a od iduće godine primenjivaće se i kamenovanje do smrti zbog krivičnih dela kao što su preljuba i sodomija, odnosno homoseksualni odnosi.

Tri braka, 12 dece

Inače, Bolkiah, čija cela titula na malajskom jeziku glasi – Kebava Duli Jang Maha Mulia Paduka Seri Baginda sultan hadži ser Hasanal Bolkiah Al-Muizadin Vadaulah ibni Almarhum sultan ser Omar Ali Saifudin sultan dan Jang Di-Pertuan Negara Brunei Darusalam – ženio se triput i ima 12 dece – pet prinčeva i sedam princeza.
Osim Alam Salehe (67), sa kojom je venčan od 1965. i koja mu je rodila četiri ćerke i dva sina od kojih je jedan prestolonaslednik Bilah (40), kao druga sultanija vodila se od 1982. do 2003. stjuardesa Marijam Abdel Azis, a potom je 2005. njeno mesto bila zauzela TV voditeljka Azrina Hakin, 33 godine mlađa od mladoženje, mada je i njen „mandat” trajao samo pet godina. Obema su posle razvoda ukinute sve titule, zvanja i beneficije, pa čak i novčano izdržavanje.

Ovaj mali, ali naftom izrazito bogati sultanat na Borneu, sa tek oko 400.000 stanovnika, prva je zemlja u Aziji koja je uvela šerijatski krivični zakon na nacionalnom nivou. Indonežanska provincija Aće na Sumatri takođe ima verske sudove, a i Malezija nadzire ponašanje muslimana, mada su kazne blaže, ponekad čak i simbolične.

Oko 70 odsto podanika sultana Hasanala Bolkiaha (67), žive prema Kuranu, mada 15 odsto stanovništva čine etnički Kinezi, budisti i konfučijanci, a nije malo ni katolika. Uslovno, novi zakon može biti primenjen i na njih jer će se kažnjavati i prelazak u hrišćanstvo, odnosno korišćenje reči "Alah” za one koji nisu muslimani, a vrlo su problematična i javna krštenja ili neislamska venčanja.

Posle proglašenja ovih drakonskih mera mnoge javne ličnosti liberalnog Holivuda gde vladar Bruneija poseduje poznati hotel „Beverli hils”, organizovale su protest ukazujući da licemerni sultan više ne bi smeo da bude vlasnik objekta u kome „caruju sve slobode XXI veka”, dok su britanski mediji optužili kraljičinog sina princa Čarlsa za "nedoličnu bliskost” sa sultanom koji je bio posebno uvažavani gost na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton.

Takođe, ima i inicijativa da vlada iz Londona povuče sa Bruneija bataljon Gurki koji praktično služe kao sultanova kraljevska garda i više puta su imali odlučujuću ulogu u suzbijanju antivladinih nemira.

Kraljevska palata (Istana) smatra se najvećom rezidencijom na svetu jer ima 1.788 soba, 257 kupatila, 44 svečanih stepeništa i 18 liftova, a jedna od banket sala komotna je za 5.000 gostiju. Dvorska džamija prima 1.500 vernika, pod krovom je 200 hiljada kvadrata, a uz pet bazena za kupanje, u blizini je i štala za 200 konja. U prestonici Bandar Seri Begavanu živi oko 50.000 meštana, ali oko 60.000 radoznalaca poseti Istanu kad se otvori tokom tri dana ramazanskog bajrama.

Bogata kolekcija automobila

Kao jedan od najbogatijih ljudi planete, čiju je imovinu magazin "Forbs” procenio na više od 40 milijardi dolara, ekstravagantni sultan-plejboj, kako se tvrdi, vlasnik je više hiljada automobila, uključujući ručno rađene "ferarije”, "bentlije” i "lamborginije”. Ginisova knjiga rekorda tvrdi da je njegova kolekcija od 500 kola tipa "rols-rojs” najveća na svetu, kao i da on poseduje primerke sa svih trka "formule 1”, počev od 1980, uključujući i "vilijams” u kome se Žak Vilnev sudario sa Mihajlom Šumaherom.
Brunejski vladar ima na raspolaganju dva "boinga 747-400” s pozlaćenim nameštajem, šest manjih aviona i dva helikoptera, a jednoj od princeza kupljen je „erbas” za 18 rođendan.

Uprkos bizarnih sklonosti i rastrošnosti, sultan deo bogatstva koje stiče deobom sa britanskom naftnom kompanijom "Šel”, galantno usmerava i u opšte svrhe, te u Bruneiju za domaće građane nema poreza, a zdravstvo i obrazovanje su besplatni.

Uz funkciju šefa države Bolkiah obavlja i poslove prvog imama, predsednika vlade, vrhovnog komandanta, ministara za odbranu i za finansije i inspektora policije, a izmenama ustava on je proglašen i nepogrešivim u odnosu na islamske zakone.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.06.2014. 16:45
I na sultanu su izgleda sprovodili takve kazne. Sudeci po slici njemu su izvlacili usi i to levo je izvuklo deblji kraj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online