Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 05.06.2014.
12:43
24sata.rs A

Menjaju istoriju da izbrišu krivicu Nemačke

Evropa je bila idilično mesto koje nije 100 godina ratovalo, ali sve je to prekinuo srpski nacionalizam koji je želeo da se širi na Balkanu. Poslužio se terorizmom, u kom su smrtno stradali jedan prestolonaslednik i njegova trudna supruga. Nemačka sa svim tim nije imala nikakve veze. Ovako bi, krajnje karikirano i pojednostavljeno ali u suštini tačno, trebalo da izgleda slika Evrope uoči sarajevskog pucnja na Vidovdan 28. juna 1914, koju svetskoj javnosti poslednjih godina nude pojedini zapadni istoričari, profesori prestižnih univerziteta, snažno podržani medijima i moćnim izdavačkim lobijima.

Nova verzija: Evropa je bila idilično mesto, ali sve je to prekinuo srpski nacionalizam koji je želeo da se širi na Balkanu. Nemačka sa svim tim nije imala nikakve veze
 

Mada je Versajskim mirom utvrđena neopoziva krivica Nemačke za krvoproliće kakvo svet dotad nije video i mada su i nemački istoričari elaborirali tu temu pre više od 60 godina, novi vetrovi interpretacije duvaju sa zapada, podstaknuti odijumom stvorenim o Srbiji devedesetih godina.

Istoričar Instituta za savremenu istoriju Mile Bjelajac, odličan poznavalac Prvog svetskog rata, u novoj knjizi “1914-2014: Zašto revizija?” analizira motive ovih istoričara za reinterpretacijom dobro poznatih činjenica.


- Revizija je nešto što je legitimno, ali pod uslovom da podastre nove argumente, nešto bazično novo što nismo znali. Nažalost, nijedna knjiga koju bismo mogli da označimo da pripada trendu revizije, ne nudi ništa supstancijalno novo, nema nijedan novootkriven dokaz. Radi se isključivo o novim interpretacijama - kaže Bjelajac pitajući se zašto zapadni istoričari danas koriste argumente austrougarske i nemačke propagande protiv Srbije onog vremena, što je bio uvod u objavu rata.

Ujedinjena Evropa, smatra on, ne želi da bude opterećena lošim uspomenama. U trendu je homogenizacija unutar Evrope. Potrebno je da se dokinu ružna sećanja, da se stvori novi identitet.

- Posle ujedinjenja dve Nemačke počinje stvaranje novog nemačkog identiteta. Njima nije jednostavno da žive sa elementima krivice i zato žele da ih dokinu i ukinu. Problem je u tome što, ako danas revidiramo istoriju o Prvom svetskom ratu, na pola puta smo od revizije krivice i za Drugi svetski rat - kaže Bjelajac.

Za stvaranje identiteta nove ujedinjene Evrope sa centralnom Nemačkom u njoj, smatra Bjelajac, potrebno je da se zaboravi ko je prvi napao, treba da se priča kako smo “svi krivi, a najvažnije je žaliti žrtve”. Zasad je to mali broj istoričara koji pokušava da promeni tradicionalnu sliku uzroka Prvog svetskog rata, ali imaju ogromnu pomoć medija. Da li će oni vremenom postati većina, ne znam, ali i ne verujem - zaključuje Bjelajac.

Najpoznatiji revizori istorije


Kristofer Klark - australijski istoričar, profesor Univerziteta u Kembridžu, ima osnovnu tezu da su svi podjednako krivi za izbijanje rata. U delu “Mesečari: Kako je Evropa krenula u rat 1914” relativizuje krivicu Nemačke i Austrougarske.


Šon MeKmikin - škotski istoričar, trenutno predavač na turskom univerzitetu u Ankari, u knjigama "1914 - odbrojavanje do rata" i "Rusko poreklo Prvog svetskog rata" ima tezu da je glavni krivac za izbijanje Prvog svetskog rata Rusija koja nije pustila Srbiju niz vodu.


Ser Ričard Evans
- britanski istoričar na Univerzitetu u Kembridžu, smatra da Srbija snosi najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata. Tvrdi da su "srpski nacionalizam i ekspanzionizam bili duboko remetilačke sile", a “srpska podrška teroristima Crne ruke izuzetno neodgovorna”.


Margaret Mekmilan - kanadska istoričarka, profesorka istorije na Univerzitetu u Torontu, u knjigama "Sprečavanje novog Velikog rata: Lekcije iz 1914" i "Rat koji je okončao mir: Put ka 1914." Mladu Bosnu poredi sa Al Kaidom, Gavrila Principa naziva fanatikom i teroristom, Srbiju iz vremena 1914. vidi kao današnji Iran, a za Apisa tvrdi da je bio unapred obavešten o atentatu. Evropa tog doba je za nju idilično mesto napretka koje nije ratovalo sto godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.06.2014. 13:00
Najstravicnije su ove tranzicije ko tobos eU-nije da opere krvave istorije-sve bi oni da zaborave zverstva sistematicka ubistva-DA COVEK NEPOVERUJE U STA VIDI VODE DJECU U SMRT SA OSMEHOM NA LICU-KOD TOLIKIH DOKUMENATA OCEVIDACA SVEDOKA SETISE SE DA JE VREME UNISTITI GENOCIDNE " ISTINE"-sta moze prosecan covek na ovo reci kad je novi fasizam u valutama erobskoga nacizma-robovi nemaju svog glasa zbog nemastine kojeg ga snasla-videcete bice oni uspjesni-EVE VEC NEKO DUZE VREME SVI SE OKRENUSE IZVORNO HRISCANSKE VERE-ubedjuju nas i neke nase vodje koje su se zakljinjali" Da ce zivot dati al nikada izdati" bedne smo mi kreature kad do sad ne izadjosmo na ulice da pokazemo nase zube.......
Četvrtak 05.06.2014. 13:02
Западна демонкратија! Све је засновано на перфидним лажима коју су наследили од Гебелса.
Četvrtak 05.06.2014. 13:15
. . . . izvinjavam se citaocima VESTI ONLINE, ali zelim kategoricki da odbacim drska nastojanja belosvetskih revizionista povodom diskusije o uzrocima i izazivacima Prvog sv. rata.Iinteresantno da ne prednjace Nemci nego ostala zapadna, naravno, germanska bagra, koja je vise nego dobrodosla poznatim pociniocima, austro-nemackim osvajacima, i pored cinjenice da citav niz nemackih autora ne negira primarnu odgovornost svojih ratobornih zemljaka Germana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online