Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 02.06.2014.
16:54
Beta A

EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

Evropska komisija je danas, u Briselu, stavila do znanja da se politička situacija vezana za ukrajinsku krizu mora imati na umu zajedno s naporima za rešenje pravnih problema u izgradnji gasovoda Južni tok.

Južni tok trebalo bi da prođe i preko Srbije (Foto: Arhiva)
 

To je agenciji Beta izjavila Sabine Berger, portparolka evropskog komesara za energiju Gintera Etingera, na pitanje da li njegova izjava predstavlja "politički pritisak i korišćenje energije kao političkog oruđa".

Etinger je za nemačke medije rekao da je "u sadašnjoj situaciji, u uslovima da je stanje nalik građanskom ratu u istočnoj Ukrajini i da Moskva ne priznaje vlasti u Kijevu, izvesno da neće doći do političkog završetka pregovora" o usaglašavanju izgradnje Južnog toka s propisima EU.

Na opasku Bete da su čelnici EU, uključujući predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, naglašavali da se energija i isporuke ruskog gasa EU ne smeju koristiti kao političko oruđe, Sabine Berger je odgovorila da je "komesar Etinger u više navrata isticao da gas mora biti daleko od bilo kakvih sankcija i da su održavanje isporuka i komercijalni odnosi u vezi s gasom u obostranom interesu i EU i Rusije".

Izgradnja Južnog toka u Srbiji od jula

"Međutim", dodala je predstavnica za štampu komesara Etingera, "kad je reč o pregovorima o novom gasovodu kao što je Južni tok, moramo dodatno imati u vidu političku situaciju, uz pravni okvir". "Ne može se prihvatiti", predočila je Sabine Berger, "da preduzetnici koji ostvaruju projekte u Evropskoj uniji pokušavaju da
izbegnu usaglašavanje sa zakonima Evropske unije".

Ona je naglasila da "nove investicije u infrastrukturu u EU moraju biti usaglašene s propisima Evropske unije, na poljima kao što su energija, konkurencija i dobijanje poslova za javne radove", ukazala je zvaničnica EK.

Evropski komesar za energiju Etinger je nemačkom listu Frankfurter algemajne zontagscajtung takođe rekao da su pregovori s Rusijom u zastoju zato što Moskva neće da prihvati EU propise o energiji, kao i zato što nad celu situaciju svojom težinom nadvila ukrajinska kriza.

"Mi ćemo nastaviti pregovore ako ruski partneri ponovo budu prihvatili međunarodne zakone i ako budu spremni na konstruktivnu saradnju na temelju naših energetskih zakona", predočio je Etinger.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.06.2014. 17:08
Видео сам у животу разних самоубица али нисам веровао да ћу видети на том послу целу државу. Немци су управо сами себи пуцали у главу. Невероватно је колико њихови политичари иду уз нос народу и привредницима.Може и хоће то да им се обије о главу. Нећемо то чекати дуго. А Руси ће свој Јужни ток направити па ма се цела Немачка преврнула због тога!
Ponedeljak 02.06.2014. 17:11
Zašto nije upitan sjeverni tok, kada vas muče pravni problemi i Ukrajina ! Mamu vam licemjernu...!!!
Ponedeljak 02.06.2014. 18:35
EU je zločinačka organizacija odgovorna za smrt milion Iračana!!! Za Srbiju je bolje što pre da se odrekne ulaska u EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online