Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.05.2014.
10:10
N. Jokić i D. Lukić A

Narod neće "briselsku" Evropu

Evropska unija juče se probudila u šoku posle trijumfa krajnje desnice i evroskeptika koji su na izborima za Evropski parlament (EP) dobili 140 od ukupno 751 mesta. Evroskeptici i krajnja desnica, uprkos manjku međusobne sloge, moći će da formiraju jaku poslaničku grupu od stotinak ljudi koja će imati ulogu prilikom izglasavanja zakona i davaće ton debatama.

Evropska unija juče se probudila u šoku posle trijumfa krajnje desnice i evroskeptika koji su na izborima za Evropski parlament (EP) dobili 140 od ukupno 751 mesta
 

Uprkos ovom usponu antievropskih stranaka, u EP i dalje će ostati najjača Evropska narodna partija (212 mesta) koja okuplja poslanike desnog centra iz država članica EU i Socijalistička stranka (193 mesta).


Situacija je najeksplozivnija u prezaduženoj Francuskoj gde je Nacionalni front (NF),

Već viđena strategija kranje desnice

Strategija krajnje desnice već je viđena u Evropi tridesetih godina prošlog veka. Krajnja desnica, uvek spremna na savez sa krupnim kapitalom, u doba krize prepisuje terapiju nacional-socijalizma. Upravo to je uradio francuski Nacionalni front koji je preuzeo ekonomsku analizu levice i izašao u susret očekivanjima sve siromašnijih narodnih masa, podržavajući njihov gnev.

posle ubedljive pobede, u nedelju uveče zatražio raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih parlamentarnih izbora. Argument NF da je narod na evropskim izborima masovno odbacio evropsku politiku "poslušnosti Briselu", koju vodi vlada, francuske vlasti su odbacile.
 

I pored pobede konzervativaca Angele Merkel u Nemačkoj, prvi put je jedna neonacistička partija dobila jedan odsto glasova (oko 300.000), što joj je dovoljno da sa jednim poslanikom uđe u EP. Krajnja desnica u Mađarskoj je na drugom mestu po broju glasova.

U Grčkoj je pobedila evroskeptična levica, ali je neonacistička Zlatna zora zabeležila rezultat od 8 odsto i imaće 4 poslanika u EP. I u Poljskoj je partija evroskeptika uspela po prvi put da se probije i dobije četiri poslanička mesta. U Holandiji je antimuslimanska partija dobila manje nego što je očekivala (12 odsto glasova) i ulazi u Evropski parlament.


Spektakularno jačanje krajnje desnice na evropskim izborima dramatično je upozorenje političkim elitama koje su više vezane za banke nego za građane.

Loša vest za moćnike EU


Prvi put u poslednjih stotinu godina jedna od dve dominirajuće partije - konzervativci i laburisti - nisu osvojili najveći broj glasova Britanaca na jednim izborima u zemlji. Na izborima za Evropski parlament pobedu je odnela evroskeptična, Nezavisna partija Ujedinjenog kraljevstva - UKIP. Prema većini izbrojanih glasova, UKIP je osvojila (za sada) 27,5 odsto biračkog poverenja i šalje u Evropski parlament najmanje 23 poslanika. Laburisti su drugi sa 25 procenata glasova, za prsa ispred konzervativaca. Obe partije imaće u EU parlamentu po 18 poslanika.


Koalicioni partneri konzervativaca u sadašnjoj vladi - liberali pali su na ponižavajuće peto mesto.


Prodor UKIP, partije koja u svom političkom manifestu ima napuštanje Evropske unije, potvrda je opšteg neraspoloženja prema Uniji na Ostrvu i nagoveštava dalji prodor pristalica napuštanja EU na predstojećim parlamentarnim izborima 2015 godine.
- Kao članica EU mi smo bili izgubili vlast nad svojom zemljom i sopstvenim granicama. To mora da se okonča - izjavio je lider UKIP Najdžel Feredž.


Izbori u Britaniji za EU parlament bili su zaista jako loša vest za birokratiju u Briselu.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.05.2014. 10:41
Pre svega ogroman priliv muslimanskih i africkih emigranata koji uglavnom zive na socijali je naterao Evropljane da se okrenu nacionalnim partijama. Shvatili su konacno i oni sa kim imaju posla, jos samo da se probude i u vezi siptara koji su u EU poznati iskljucivo po kriminalu pa mozda i mozemo ocekivati povlacenje priznanja tzv. "Kosova". Evropa treba da se okrene sebi umesto sto lize dupe amerima i da razbije vestacku EU tvorevinu.
Utorak 27.05.2014. 11:28
Ovo je kraj Fašističke EVROPE rodiće se jedna pravednija EVROPA za sve narode a ne samo za pojedine. Naši evro fanatici i dalje će kao slepci reći EVROPA nema alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online