Utorak 27.05.2014.
10:10
N. Jokić i D. Lukić

Narod neće "briselsku" Evropu

Evropska unija juče se probudila u šoku posle trijumfa krajnje desnice i evroskeptika koji su na izborima za Evropski parlament (EP) dobili 140 od ukupno 751 mesta
 

Uprkos ovom usponu antievropskih stranaka, u EP i dalje će ostati najjača Evropska narodna partija (212 mesta) koja okuplja poslanike desnog centra iz država članica EU i Socijalistička stranka (193 mesta).


Situacija je najeksplozivnija u prezaduženoj Francuskoj gde je Nacionalni front (NF),

Već viđena strategija kranje desnice

Strategija krajnje desnice već je viđena u Evropi tridesetih godina prošlog veka. Krajnja desnica, uvek spremna na savez sa krupnim kapitalom, u doba krize prepisuje terapiju nacional-socijalizma. Upravo to je uradio francuski Nacionalni front koji je preuzeo ekonomsku analizu levice i izašao u susret očekivanjima sve siromašnijih narodnih masa, podržavajući njihov gnev.

posle ubedljive pobede, u nedelju uveče zatražio raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih parlamentarnih izbora. Argument NF da je narod na evropskim izborima masovno odbacio evropsku politiku "poslušnosti Briselu", koju vodi vlada, francuske vlasti su odbacile.
 

I pored pobede konzervativaca Angele Merkel u Nemačkoj, prvi put je jedna neonacistička partija dobila jedan odsto glasova (oko 300.000), što joj je dovoljno da sa jednim poslanikom uđe u EP. Krajnja desnica u Mađarskoj je na drugom mestu po broju glasova.

U Grčkoj je pobedila evroskeptična levica, ali je neonacistička Zlatna zora zabeležila rezultat od 8 odsto i imaće 4 poslanika u EP. I u Poljskoj je partija evroskeptika uspela po prvi put da se probije i dobije četiri poslanička mesta. U Holandiji je antimuslimanska partija dobila manje nego što je očekivala (12 odsto glasova) i ulazi u Evropski parlament.


Spektakularno jačanje krajnje desnice na evropskim izborima dramatično je upozorenje političkim elitama koje su više vezane za banke nego za građane.

Loša vest za moćnike EU


Prvi put u poslednjih stotinu godina jedna od dve dominirajuće partije - konzervativci i laburisti - nisu osvojili najveći broj glasova Britanaca na jednim izborima u zemlji. Na izborima za Evropski parlament pobedu je odnela evroskeptična, Nezavisna partija Ujedinjenog kraljevstva - UKIP. Prema većini izbrojanih glasova, UKIP je osvojila (za sada) 27,5 odsto biračkog poverenja i šalje u Evropski parlament najmanje 23 poslanika. Laburisti su drugi sa 25 procenata glasova, za prsa ispred konzervativaca. Obe partije imaće u EU parlamentu po 18 poslanika.


Koalicioni partneri konzervativaca u sadašnjoj vladi - liberali pali su na ponižavajuće peto mesto.


Prodor UKIP, partije koja u svom političkom manifestu ima napuštanje Evropske unije, potvrda je opšteg neraspoloženja prema Uniji na Ostrvu i nagoveštava dalji prodor pristalica napuštanja EU na predstojećim parlamentarnim izborima 2015 godine.
- Kao članica EU mi smo bili izgubili vlast nad svojom zemljom i sopstvenim granicama. To mora da se okonča - izjavio je lider UKIP Najdžel Feredž.


Izbori u Britaniji za EU parlament bili su zaista jako loša vest za birokratiju u Briselu.

2024 © - Vesti online