Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.04.2014.
08:08
O. Ikodinović - Vesti A

Putin, novi Ruski car (9): Najbolji ruski brend

Jedan od najpoznatijih Rusa u svetu Aleksandar Solženjicin, čuveni pisac, dramaturg, istoričar i nobelovac, za Putina je jednom prilikom rekao: "Kod Vladimira Vladimiroviča nisam osetio ni najmanju opijenost vlašću. On savršeno razume unutrašnju i spoljašnju situaciju zemlje i potpuno je svestan svih problema koje mu je prethodnik ostavio u nasleđe. Rusija na svom čelu konačno ima državnika koji je okupiran isključivo rešavanjem realnih problema. Čoveka hitrog uma i velike pronicljivosti, krajnje uravnoteženog i obazrivog".

Vratio Rusiji ugled i stabilnost: Vladimir Putin
 

Putin zaista važi za najozbiljnijeg ruskog državnika u modernoj istoriji. Za savremenu Rusiju uradio je mnogo. Zaustavio je njen sunovrat. Sa ruševina SSSR na kojima se država nalazila 10 godina posle pada Berlinskog zida, sklonio ju je na zdravije tlo i u poslednjih 14 godina udario nove temelje, uspravio je uz stalno nastojanje da joj povrati snažan uticaj na međunarodnoj sceni.

TEŠKO NASLEDSTVO
To­kom "di­vljih" 90-ih, Putin je du­bo­ko pre­ži­vlja­vao "po­ni­že­nje Ru­si­je", do­ba ka­da je ona bi­la sla­ba, ka­da je "izgu­bi­la li­ce". Od Borisa Jeljcina nasledio je Rusiju - gladnu, razorenu i opljačkanu.

Zemlju su razdirale smrtonosne podele. Provalija nepoverenja između naroda i vlasti svakim danom je bila sve veća. Ruska armija je bila demoralisana, zemlja politički rascepkana i totalno osiromašena. Privreda je bila u rukama oligarha ili kriminalnih struktura. Autonomaški procesi u regionima razvijali su se takvom brzinom, da su šanse za očuvanje federativnog poretka bile sve manje... Kavkaz je goreo u plamenu separatizma, a islamski ekstremisti su pretili da zauvek odvoje ovaj region od Rusije. Država je, u svakom pogledu, odumirala!

Međutim, on je uspeo da učini nemoguće - da preokrene procese slabljenja i dezintegracije ruske države. Njegova pojava je dovela do promene istorijske i geopolitičke realnosti. Pre svega, sprečio je mogućnost pada zemlje u haos kriminalizovanog i korumpiranog društva kojim dominira grupa moćnih oligarha i suzbio je separatizam u Čečeniji. Odlučnom politikom je zaustavio propadanje ruske zemlje i ona se sada uspravlja u svim sferama.

Za kratko vreme je stabilizovao državu, stvorio uslove za razvoj i "privredno čudo". Prema podacima Svetske banke iz jula prošle godine ruska privreda je prestigla sve zemlje Evrope i zauzela 5. mesto u svetu po svom bruto domaćem proizvodu.

Osim toga, Rusija je danas najveći proizvođač nafte u svetu, čak veći od Saudijske Arabije, i najveći izvoznik prirodnog gasa. Rusija je najjača nuklearna sila i drugi najveći izvoznik oružja na svetu, odmah posle SAD.


Dakle, Rusija pod Putinom nije ojačala samo ekonomski, već je njen oporavak bio sveopšti, pa i u vojnom i diplomatskom smislu. Za razliku od svog prethodnika, novi ruski lider nije poslušnik Zapada u spoljnoj politici, niti olako prihvata "savete" koji dolaze od zapadnih centara moći po pitanju reformi.

Rusija se u velikoj meri oslobodila kompleksa niže vrednosti u odnosu prema Zapadu. Američka administracija više ne može da obrlati rusku političku elitu, i navede je da jednostrano sledi njihovu politiku i primenjuje "univerzalne recepte". Ali, i uprkos takvom čvrstom stavu prema Zapadu, Putin je uspeo da Rusiji vrati ugled u međunarodnoj političkoj areni, podigao je dostojanstvo u narodu, i od zemlje koja je bila na izdisaju ponovo stvorio svetsku velesilu.

Imovinska karta

U Rusiji je poslednjih godina uvedena praksa da najviši zvaničnici objavljuju svoje prihode. Poslednji zvanični prikaz prihoda pokazao je da je Putin u 2013. godini zaradio 3.660.000 rubalja, što je skoro 1.500.000 rubalja manje nego 2012. godine. U ličnom vlasništvu, po izveštaju iz prethodne godine, Putin ima samo stan od 77 kvadratnih metara, garažu od 12 kvadrata, zemljište od 1.500 kvadrata, automobile marke GAZ M-21 i GAZ M-21R, nivu, autoprikolicu skif, koju je nasledio od oca. 

S druge strane, kritičari, naročito ruska opozicija i zapadni mediji, Putinu najčešće zameraju odnos prema medijima koji su kritički nastrojeni prema vlastima, pritiske koje vrši na opoziciju i hapšenja, sprovođenje unutrašnje autoritarne i spoljašnje militantne politike, uskraćivanje ljudskih prava, posebno gej populaciji. Po njima, on je nemilosrdni diktator iz Kremlja, autokrata i tiranin.

Njegove pristalice, međutim, kažu da je Putin demokratski vladar koji je posle mnogo godina povratio dostojanstvo ruskoj imperiji i ruskom narodu. Oni koji su se bavili "fenomenom Putina" opisuju ga kao "čoveka tihog glasa i čeličnog izraza lica, harizmatičnog, ledenog, pametnog, opasnog, obrazovanog". On je o svemu "izuzetno obavešten", raspravlja "pragmatično i logično, bez emocija". Kažu, kad se naljuti, ne viče, ali - sevaju munje. Drskost i neskromnost ga nerviraju. Drži reč i to traži od drugih.


Za građane Rusije Vladimir Putin je bio i jeste i zagonetka, i ogledalo istine i prodavac iluzija, i čovek koji je prema nekima, ostvario, a prema drugima, uništio narodni san. Sada je pred njim još mnogo zadataka.

Pre svega, to se odnosi na napuštanje ekonomskog modela koji je stvaran poslednjih 14 godina, a koji podrazumeva preterano oslanjanje ruske ekonomije na izvoz sirovina na Zapad, zatim suzbijanje korupcije u zemlji, borbu protiv terorizma koju će, kako je najavio, voditi do "istrebljenja terorista". Tu su se otvorila nova pitanja zbog krize u Ukrajini, a javnost budno prati koje će poteze povlačiti Kremlj.

Bogat ali emocijama

Omiljena tema Putinovih protivnika u zemlji i inostranstvu je njegovo "veliko bogatstvo". Zapad vidi Rusiju kao korumpiranu diktatorsku kleptokratiju na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom. Kontroverzni sajt Vikiliks je svojevremeno objavio da Putinova ukupna imovina vredi 40 milijardi dolara i da je on najbogatiji čovek u Evropi. Dmitrij Peskov, Putinov predstavnik, kaže da su materijali Vikiliksa "čiste insinuacije i potpuna besmislica". Vladimir Vladimirovič je odgovorio da jeste najbogatiji čovek na svetu: "Ja sam najbogatiji ne samo u Evropi nego i u svetu jer skupljam emocije. Zar nije bogatstvo to što mi je narod Rusije poverio da upravljam ovom zemljom? Pisanja o mom tobožnjem bogatstvu su glasine", odgovorio mi je Putin uoči svog trećeg predsedničkog mandata.


Kako god bilo, oni koji se bave Putinovom političkom budućnošću saglasni su u jednom - iako je zagazio u šezdeset drugu godinu života Putin neće uskoro otići u penziju. U svakom slučaju, i ako bi sada izbori bili organizovani, većina bi sigurno podržala Putina. Razlog je vrlo jednostavan: većina živi bolje - sitije, otvorenije, slobodnije, mirnije nego ikada ranije u istoriji Rusije. Uz to, istraživanja pokazuju da je njegov rejting, posle referenduma na Krimu, naglo skočio i da je najviši u poslednjih pet godina.

Putin, novi Ruski car:

1. Užas ratnog Lenjingrada

2. Obaveštajac odmalena

3. Naizgled obična porodica

4. Sam Protiv svih

5. Mesija nove države

6. Milosrdni diktator

7. Heroj iz akcionog filma

8. Sve predsednikove žene

Od pesme do votke
Ime ruskog predsednika je postalo brend na kome se odlično zarađuju pare. Putinovo ime u komercijalne svrhe koristi ko god je stigao. On sam je jednom rekao: "Moje ime ne koriste samo oni koji ne rade ništa", dodavši da ne voli što se to radi, ali da neće da smeta ljudima da zarađuju. Šta se sve nije zvalo Putinovim imenom proteklih godina! Od restorana do menija u njemu, sladoleda, čuvenih drvenih matrjoški, pa i muzičkih numera. Jedno vreme je bila najpopularnija pesma pod nazivom "Hoću da se udam za čoveka kao Putin". Ipak, od svih je najbolje prošla votka. Proizvođač svake godine na tome zaradi više od 500 miliona dolara. 

Sutra:Sutra - Putin, novi Ruski car (10): Kćeri u ilegali

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 09:29
Klintonovo vreme, on je 42 američki presednik ; tada je antihrist bio najmoćniji; antihrist slabi RUSKI CAR sve moćniji, ovo je dobar znak; NEBESKO CARSTVO se približilo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online