Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.03.2014.
02:22
AAP A

Doživotna za monstruma

Posle 10 godina pravda je napokon zakucala na vrata porodice Morkomb. U Brizbejnu je na doživotnu robiju osuđen Bret Piter Kauen (44), serijski pedofil, otmičar i ubica njihovog sina Danijela. Dečak, kome je tada bilo 13 godina, zlostavljan je i ubijen pošto je otet sa stanice na Sanšajn Kostu na kojoj je čekao školski autobus.

Foto: Ilustracija
 

Policiji je trebalo niz godina da otkloni nevažne i prati važne tragove, da u blizinu ubice kao "prijatelja" ubaci svog čoveka i da ga intenzivno prati sve vreme. U međuvremenu, familija Morkomb pokrenula je široku akciju, organizujući podršku istrazi, ali i zaštiti svakog deteta koje bi moglo da se nađe u situaciji u kojoj je bio njihov Danijel. Crvena boja odeće, kao majica koju je dečak nosio na dan nestanka, postala je simbol njihove borbe.


Dan pre presude, serijski pedofil proglašen je krivim nakon 7,5 sati većanja porote. On je presudom dobio pravo da nakon 20 godina traži uslovno puštanje na slobodu, ali je vrlo verovatno da će provesti život iza rešetaka jer sudija Vrhovnog suda Rozlajn Atkinson kaže da su izgledi za njegovu rehabilitaciju nikakvi i da nikad ne bi ni trebalo da bude oslobođen.

Kauen bez emocija

Kauen nije pokazivao emocije za 20 minuta koliko je, vidno potresena, sudija Atkinson čitala presudu.


- Sve što si ti uradio tom detetu je strašno i sramno. To nije samo ubistvo, već stravično ubistvo. Posledice su velike i šokantne. Pre svega za porodicu, za roditelje i njegovu braću blizance.


Prema njenim rečima, važno je takođe da se jasno da na znanje da društvo osuđuje njegovo ponašanje i štiti zajednicu Kvinslenda od njega.

Očajanje porodice

U svojoj pismenoj izjavi sudu, kao žrtava zločina, Brus i Deniz Morkob opisali su svoje očajanje time što su izgubili sina u rukama zlostavljača dece.
U Kauenovom prisustvu u sudu, Deniz Morkomb opisala ga je kao "prevrtljivu dušu" koja je potcenila volju familije Morkomb da Danijelov ubica bude uhvaćen.
"Tu si pogrešio, ti zli, zli, neljudski stvore", napisala je ona.

- Za krivično delo ubistva jedina zakonska kazna je doživotna robija, a u tvom slučaju je ta kazna sigurno odgovarajuća. Iz razloga koji je postavio cenjeni tužilac u svom obraćanju, u stanju sam da postavim rok za pomilovanje duži od 15 godina, što je zakonski minimum.


Ona je rekla da uvid u kriminalnu prošlost počinioca i veličinu zločina koji je počinio čini ispravnim da se pravo na pomilovanje postavi posle 20 godina odležanih u zatvoru.


- Oni (komisija za uslovno otpuštanje) treba da vode računa o tome da si ti svestan i oportunistički lažov, a pre nego što razmotre bilo kakav stav o tome da li postoji mogućnost rehabilitacije.


Po drugoj tužbi, za nedozvoljeni odnos s detetom, sudija Atkinson je rekla da Kauena osuđuje na 3,5 godine zatvora koje će služiti uporedo sa doživotnom robijom. Ona mu je takođe izrekla dve godine, što je maksimalna kazna za krivično delo neprimerenog odnosa prema mrtvom telu. Uzela je u obzir 945 dana koliko je Kauen proveo u zatvoru do presude.


U četvrtak, porota je zaključila da je ovaj 44-godišnji otac troje dece kriv za nedozvoljeni odnos sa 13-godišnjim Danijelom, koga je oteo 7. decembra 2003. godine, da bi ga zatim ubio i zlostavljao leš. Poslednjeg dana dugog suđenja, članovi familije Morkomb nisu želeli da budu prisutni. Umesto toga, oni su vodili dobrotvorno druženje za Fondaciju Danijela Morkomba. Gospođa Atkinson rekla je da je Kauen video svoju priliku na dan kad je oteo Danijela.


- Ti si bio prestupnik od prilike do prilike, čekao si na svoju priliku - rekla je optuženom.


Ona je navela da je Kauen ponudio dečaku da ga poveze.


- Nisi izgledao kao monstrum, nisi izgledao kao pedofil, izgledao si kao običan čovek i ubedio si ga da je za njega bezbedno da te posluša.


Onda je dete odveo na izolovano područje dalje od Kings rouda.


- On nije znao šta ti nameravaš. Kad je seo unutra, postupao si neprimereno prema njemu, pokušao si da mu svučeš pantalone, on je očito bio užasnut, opirao se i pokušao da pobegne. Znao si da, ako pobegne, biće u stanju da prepozna tebe, tvoj auto, mesto gde si ga odveo, registarski broj, znao si, ako pobegne, ti ćeš biti uhvaćen i zato si ga ubio. Ubio si ga, jer nisi želeo da te uhvate. Imao si nameru da ubiješ.


Sudija je rekla da je za ubistvo bilo potrebno više od "samo dve sekunde".
- Stavio si mu telo pozadi u auto i odvezao na mesto gde se nekada izvlačio pesak. Pokrio si ga granjem i ostavio ga. Kad si se nedelju dana kasnije vratio, većina delova njegovog tela je nestala, nema sumnje da su ih otkidale divlje životinje.

Eskalacija zločina

Kauen, rekla je sudija, sada ima 44, ali mu je bilo 34 godine kada je ubio Danijela Morkomba. Tokom svog života inače je počinio strašne zločine, koji su eskalirali tim poslednjim.


- Kada govorim o tvom izvođenju pred pravdu, podsećam se na druge žrtve zločina: tvoju familiju, roditelje, braću i sestre, a najteže - tvoju vlastitu decu koja će doživotno biti povezana s tobom i tvojim imenom - rekla je sudija.

Pohvale za policiju

Premijer Kvinslenda Kembel Njumen kazao je da policajci koji su doveli Danijelovog ubicu pred lice pravde treba da budu nagrađeni. Tužba je dobila značajne poene nakon što su poroti prikazani Kouenovi snimci u času kada, u prisustvu trojice policajaca u civilu, priznaje da je ubio 13-godišnjeg Danijela. Policajci su mu se predstavili kao pripadnici podzemlja. Komesar policije Jan Stjuart, koji inače, donosi odluke o takvim nagradama, izrazio je neslaganje s time da se poroti, kao potvrda Kauenove krivice, prikažu sakriveni metodi policije.
- Što se o tome više zna, manje je efikasno - kazao je Stjuart reporterima.

Za krivično delo neprimerenog čina prema dečaku mlađem od 14 godina, počinjeno 5. decembra 1987, Kauen je osuđen na dve godine zatvora. Dečak je imao sedam godina, a Kauen je tada oslobođen optužbe za sodomiju. Posle toga je nastavio sa manjim prekršajima, ali je onda otišao u Severnu Teritoriju i počinio "užasnu" seriju krivičnih dela prema dečaku kome je bilo svega šest godina.


- Još jednom, iskoristio si priliku da počiniš delo seksualnog nasilja protiv tog deteta - kazala je sudija.


Tada je osuđen na sedam godina i "pretvarao se da je u stanju da se rehabilituje".
- Ti si ubedljiv i prilagodljiv lažov, spreman da lažeš unapred u svom vlastitom interesu.


Tužilac u ime Krune, Majkl Birni, kazao je da niko iz familije Morkomb ne želi da prisustvuje izricanju presude, iz ličnih razloga. On je rekao da ga je familija zamolila da prenese sudu njihovu zahvalnost.


Detektivi koji su radili na slučaju sedeli su na prednjim mestima galerije za javnost, na kojima su od početka suđenja 10. februara sedeli roditelji Brus i Deniz Morkomb. Kauen je stajao na klupi za zatvorenike, obučen u istu sivu jaknu koju je nosio poslednjih pet nedelja. Njegov advokat Angus Edvard tražio je blažu kaznu, dokazujući da njegov klijent nije namerno ubio Danijela.

Kriminalna prošlost

Sudija je navela da je Kauenova kriminalna prošlost počela kada mu je bilo 17 godina i kada je osuđen za provalu i nezakonito korišćenje motornog vozila. Odgovoran je za seksualne napade na oko 30-oro dece. Prema zakonu, u sudnici nisu pominjana njegova ranija krivična dela i presude.


Ne kaje se

Sudija je dodala da nije, u mesecima koje je proveo u sudnici, videla da je on osetio ikakvo žaljenje za ono što je učinio, "osim što je sažaljevao sebe da bi mogao da bude uhvaćen". Takođe je rekla da je otmica deteta usred dana i od nepoznate osobe veoma neuobičajena.
- Strah od stranca za volanom čini da se u srcu plaši svako u ovom društvu da bi nedužno dete moglo da bude odvedeno od osobe kao što si ti i da prođe kao što se desilo u ovom slučaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online