Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 05.03.2014.
12:30 >> 23:09h
Beta A

Rusi zauzeli raketne baze na Krimu

Ruske snage preuzele su delimičnu kontrolu nad dve baze na Krimu i blokiraju zgradu u kojoj se nalaze rakete, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Proruski vojnik na ulazu u jednu od zauzetih baza
 

23:07 - Snimak na kome su snage okružile predstavnika Ujedinjenih nacija Roberta Serija

22:15 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko rekla je da Zapad mora da primora Rusiju da povuče trupe s ukrajinskog poluostrva Krim.
20:44 - Nova vlast u Sevastopolju saopštila je da će osigurati red i zakon u tom gradu tokom referenduma o statusu Krima, koji će biti organizovan 30. marta.
20:30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin imao je telefonski razgovor sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel, a tema rasprave bila je situacija u Ukrajini, piše ''Itar-Tass''.
19:54 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, da su se Moskva i zapadne sile saglasile da ukrajinska Vlada i opozicija treba da se drže mirovnog sporazuma koji je potpisan uz posredstvo EU, javile su ruske novinske agencije.
19:29 - NATO je suspendovao zajedničku misiju Rusije i Alijanse, koja je podrazumevala da se zaštiti američki brod, zadužen za uništinje sirijskog hemijskog naoružanja, rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.
19:08 - Specijalni predstavnik UN za Krim Robert Seri bio je primoran da napusti misiju u regionu pošto su ga zaustavile naoružane osobe i pošto je utočište našao u kafiću u Simferopolju, rekao je novinar britanske televizijske stanice "Aj-Ti-En" DŽejms Mejts. Prema njegovim rečima, Serija je u kafiću blokirala masa proruski orijentisanih osoba. "Pošto se Seri saglasio da okonča svoju diplomatsku misiju, policija ga je otpratila do automobila i potom na aerodrom", rekao je Mejts.
18:40 - ''Sjajna'' ideja Baraka Obame da izoluje Rusiju je najgluplja odluka koju je neko mogao da smisli u ovoj situaciji, piše nemački list ''Freie Presse''.
18:28 - Ujedinjene nacije demantovale su da je član te institucije Robert Seri kidnapovan na Krimu.
18:10 - Rusija je raspisala međunarodnu poternicu za liderom radikalne grupe ''Pravi sektor'' Dmitrijem Jarošem, jer je pozivao na ''terorizam i ekstremizam''. Jaroš je tražio pomoć od lidera čečenskih ekstremista Dokua Umarova da pomogne u borbi protiv Rusa u Ukrajini.
17:20 - Nekoliko stotina demonstranata ušlo je u zgradu administracije u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine. Dopisnik AP-a sa lica mesta, rekao je da se 2.000 ljudi okupilo ispred zgrade regionalnih vlasti posle čega je grupa probila policijski kardon i ušla u zgradu. Mnogi demonstranti nosili su ruske zastave i uzvikivali "Rusija!". Demonstranti su na zgradi postavili zastavu Rusije.
16:44 - Američki ratni brod ušao je sredu u vode Crnog mora, a još jedan se očekuje tokom dana, izjavio je portparol štaba ruske mornarice.
15:59 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da Autonomna Republika Krim mora ostati u okviru Ukrajine, ali da bi mogla dobiti veću autonomiju.
15:33 - Ruski predsednik Vladimir Putin nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, izjavio je direktor norveškog Instituta "Nobel" Gejr Lundestad.
15:26 - Ukrajinska granična služba uvela je posebnu kontrolu na granici sa Autonomnom Republikom Krim, rekao je šef ove službe Pavel Šišolin, koga su na to mesto postavile nove vlasti iz Kijeva.
14:35 - Ukrajinske brodove u luci u Sevastopolju blokirala je ruska mornarica i ne dozvoljava im da napuste zaliv, piše na svom Tviteru novinar Maksim Eristavi.
13:50 - Rusija je stavila zabranu na isporuku goriva za nuklearne elektrane Ukrajini zbog "nestabilne situacije u zemlji", piše Kijev Post citirajući zamenika premijera Rusije Dmitrija Rogozina. Rusija je glavni snabdevač Ukrajine nuklearnim gorivom.
12:36 - Gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, pripremio je projekt zakona prema kojem će ruske vlasti moći da konfiskuju imovinu i račune američkih i evropskih kompanija, ako njihove zemlje Rusiji uvedu sankcije.
12:32 - Šef ruske Rusije Sergej Lavrov optužio je Zapad da je dao loš primer podržavajući demonstrante u Ukrajini i naveo da bi "ukrajinska kriza mogla biti zarazna". On je rekao da ne može da naredi proruskim naoružanim grupama na Krimu da se vrate u baze zato što su to snage “samoodbrane” i nisu pod jurisdikcijom Moskve.
Na Krimu su se jutros nalazili vojnici iz jedinica koje ne pripadaju Crnomorskoj floti Rusije, saopštio je Generalštab Ukrajine. Kako prenosi Interfaks-Ukrajina, u Džankoju se "navodno" nalazi jedan bataljon koji je stalno lociran u Kalinovsku, u ruskoj republici Čečeniji. Na Krimu se nalaze i vojnici jedne desantne brigade stalano locirane u Uljanovsku, kao i brigada specijalaca iz Kubanja. Ruski mediji ne izveštavaju o navodnom dolasku ruskih vojnika na Krim.
Ruski Topolj, a ne neka blokirana ukrajinska raketa

Pročitajte još:

* Hilari: Putin se ponaša kao Hitler pre rata

* Putin: Ako može Kosovo, može i Krim

* Ukrajina vruć krompir za Srbiju

Ukrajinski zvaničnik Volodimir Bova rekao je da su vojnici ušli u bazu u Fiolentu, u blizini luke Sevastopolj, gde je stacionirana ruska Crnomorska flota. "Tamo ima raketa, ali nisu napunjene", precizirao je Bova.

Ukrajina: Ne želimo sukob s Rusima

Ukrajina želi "mirnim putem" da reši krizu s Rusijom, izjavio je danas u Parizu ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Deščcja i dodao da njegova zemlja ne želi sukob sa Rusima. On je rekao da Ukrajina želi da održi dobre odnose s ruskim narodom i da ceni svaki mogući kontakt.

Rakete su izmeštene iz te baze, ali je ona u utorak posle podne bila meta napada dvadesetak ruskih vojnika i više stotina proruskih demonstranata, kazao je AFP drugi ukrajinski izvor.

Ukrajina je odlučila da pojača mere bezbednosti oko nuklearnih postrojenja, naveo je ukrajinski ambasador u Beču Ihor Prokopšik u pismu upućenom Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). On je zatražio od generalnog direktora IAEA Jukija Amana da pitanje nuklearne bezbednosti hitno pokrene kod ruskih vlasti.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.03.2014. 13:42
Па наравно да ће Руси да заштите своју територију и имовину. Да неће можда Тимошенковој да навијају папилотне или Кличку да држе фокусере на тренингу? Ма не могу да се науживам у овоме шта раде Руси. ЕУ може само да ћути, сви зависе од руског гаса. Кина држи пола Америке, а дала је подршку Русима. Најбогатији делови Украјине су окренути Русији, па ако се отцепи Малорусија и припоји Русији, остатак Украјине има да цркава од глади. Па нека Кличко и Томошенко и даље шире русофобију.
Sreda 05.03.2014. 14:49
sta je sale nema vise koktela da se gadjate i igrate ko djeca doso putin aaaa
Sreda 05.03.2014. 14:29
http://www.youtube.com/watch?v=hHt92B0tWls#t=11 Ovo govori više od 1000 reči. Sve se vidi, nema foliranja, a nije srpska ujdurma kako bi neki rado rekli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online