Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.11.2013.
17:47
Vestionline A

Papa izdao uputstvo: Ukloniti tiraniju novca

Papa Franja napisao je dokument u kome poziva na obnovu Katoličke crkve. Papa je osudio nesputani kapitalizam kao novu tiraniju i pozvao svetske moćnike da se bore protiv siromaštva i sve veće nejednakosti u svetu.

Da li će ga kardinali poslušati i odreći se raskoši?
 

Papa je danas objavio dokument pisan na 84 stranica, koju mediji nazivaju službenom platformom papinstva. U dokumentu je dogradio svoje stavove izrečene u propovedima i izjavama otkako je prvi papa iz Južne Amerike.

Dokument je svojevrsni podsticaj i smernicama za delovanje biskupa širom sveta, a papa je u njemu otišao korak dalje od dosadašnjih kritika globalnog ekonomskog sistema, osudivši "idolatriju novca" i pozvavši političare da hitno obećaju svim građanima "dostojanstveni posao, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu".


Bogate je pozvao da podele svoje bogatstvo. "Baš kao što zapoved 'Ne ubij' postavlja jasno ograničenje s namerom da se sačuva vrednost ljudskog života, danas moramo reći 'Nećete' ekonomskom isključivanju i nejednakosti. Takva ekonomija ubija", napisao je papa. "Kako vest može biti to da je vrednost berze pala za dva odsto, a nije vest kada beskućnik umre", zapitao je.

"Dok se problemi siromašnih radikalno ne reše odbacivanjem apsolutne autonomije tržišta i finansijskih spekulacija, odnosno napadajući strukturalne uzroke siromaštva, neće biti rešenja za svetske probleme i, zapravo, bilo kakve probleme", smatra papa.

Negirajući da su njegove poruke običan populizam, zamolio je Boga da "nam podari političare koji su iskreno zabrinuti stanjem u društvu, među ljudima i načinima života sirotinje".

Poručio je i da se obnova Crkve ne može odlagati i da Vatikan i njegova "ukopana" hijerarhija "moraju da čuju poziv za pastoralnim obraćenjem". "Više volim Crkvu koja je puna modrica, koja je u bolovima i prljava jer to znači da je bila na ulicama, od Crkve koja je nezdrava od ograničenja i brige za vlastitu sigurnost", poručio je papa.

Iako stavovi novog pape zvuče poprilično radikalno i reformatorski, shvatanje o ženama u crkvi ostaje isto. Papa je ponovio da žene ne mogu biti sveštenice i rekao da to "nije pitanje otvoreno za raspravu". Takođe je ponovio da Crkva ne može da prihvati abortus.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.11.2013. 18:23
Tačno, ali početi od Vatikana i njegove banke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online