Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 13.08.2014.
09:32
Beta A

Patrijarh nije pozvan i ne ide u Vatikan

Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej negirao je da je iz Vatikana upućen poziv srpskom patrijarhu Irineju da se sretne sa papom Franjom, kao i da je poglavar SPC navodno prihvatio taj poziv.

Patrijarh još neće u Vatikan, a nije ni dobio poziv, tvrdi Irinej Bulović
 

U saopštenju objavljenom kasno sinoć na sajtu SPC, episkop bački je ocenio da se o toj poseti u javnosti govori samo zbog toga što je biskup zrenjaninski Ladislav Nemet za novosadski Dnevnik pogrešno tumačio susret delegacije SPC i nadbiskupa Dominika Mambertija, sekretara Vatikana za odnose sa drugim državama.

Vladika Irinej je naveo da je Mambertija u posetu Srbiji pozvalo državno rukovodstvo, a da je, "kao znak uvažavanja većinske Crkve i njenog poglavara, u programu posete nadbiskupa Mambertija bio i kurtoazni susret sa patrijarhom srpskim Irinejem i Svetim Sinodom, 30. juna u Patrijaršiji u Beogradu".

"U srdačnom neformalnom razgovoru obe strane su istakle potrebu daljeg unapređivanja odnosa i saradnje dveju Crkava, Pravoslavne i Rimokatoličke. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta na visokom i najvišem nivou, ali sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nije uručio nikakav ‘istorijski poziv’ pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posete Vatikan", naveo je episkop bački.

Dodao je da zbog toga "samo zrenjaninski biskup zna kako su se patrijarh Irinej i članovi Svetog Sinoda" saglasili da posete Vatikan i kakvi su to "diplomatski pregovori oko načina organizovanja ove posete" o kojima je Nemet govorio u Dnevniku. Prema njegovim rečima, Nemet uporno pokazuje da ima opsesivnu potrebu da se bavi SPC i da joj deli lekcije.

"Verovatno je pravi cilj njegovog rašomonskog ekskursa da nanese još jednu uvredu SPC, njenom poglavaru i celom srpskom narodu, poredeći nas sa decom iz zabavišta, koja sve rade iz inata" naveo je episkop Irinej.

"U svakom slučaju, dijalog i saradnja među crkvama neće biti dovedeni u pitanje zbog senzacionalističkih javnih istupanja biskupa Nemeta, kontraproduktivnih upravo za ono za što se on verbalno i formalno zalaže. Pritom očigledno nije svestan opasnosti da samoga sebe može – zadugo, ako ne i trajno – isključiti iz dijaloga koji traje uprkos mnogim iskušenjima i preprekama", naveo je vladika bački.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.08.2014. 09:39
ŠTA JE SAD ISTINA ? Ja verujem u ovo saopštenje SPC . JOŠ UVEK .
Sreda 13.08.2014. 12:21
na b92, blic i sl. sajtovima sam pokušao da ostavim komentar sledeće sadržine: Katolička Crkva je organizacija koja je jedan od organizatora i izvršioca genocida nad pravoslavnim Srbima u 20. veku (postoje dokazi za 1100 katoličkih sveštenika, imenom i prezimenom, koji su ubijali pravoslavne Srbe), pri čemu niko nije odgovarao pred sudom za zločine, i kao takvoj, ovoj organizaciji treba zabraniti rad na teritoriji države Srbije. Hrišćani katoličke vere su izuzeti, zabrana se odnosi na objekte i članove ove organizacije. Shodno tome, susret Patrijarha SPC sa vođom ove pedofilsko-fašističke organizacije je krajnje neprimeren.
Sreda 13.08.2014. 15:15
Ne treba ici u Vatikan niposto.Toliko nam je zla uradio od podele crkava da je to nemoguce prebrojati.Prvo izvinjenje,pa tek onda da se vidi sta i kako dalje sa njima.Direktno su ucestvovali u doktrini fizickog istrebljenja pravoslavnih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online