Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 25.10.2013.
00:03
V. Jovanović - Vestionline A

Da li je Evropa debil?

Saveznici SAD-a iz Evrope, kao i američki prijatelji i neprijatelji iz celog sveta, hrabro su, bez ustručavanja, beskompromisno, jasno i nedvosmisleno i najžešće moguće - pljunuli (trenutno) najjačoj zemlji na planeti pod prozor! To je, eto, najviše što su mogli da urade u aferi “jao-pa-Amerika-baš-i-nije-moj-dobar-drugar”, diljem planete poznatijoj po Edvardu Snoudenu, tajnim spisima i prisluškivanju, ali i Džulijanu Asanžu, Vikiliksu i zločinima Vojske SAD na ratištima širom sveta.

Obaveštajci verovatno javljaju Baraku Obami: Barače, Angela Merkel ima karijes - šestica gore desno, a doručkovala je i bele švapske kobaje

Poslednje u nizu otkrivenih prisluškivanja bilo je ono u vezi sa Angelom Merkel, kancelarom (trenutno) najjače evropske zemlje Nemačke. To je, kad je otkriveno, izgledalo otprilike ovako - Angela kaže: “Sram vas bilo”, a portparol Bele kuće kaže: “Nismo, majke mi”.


Tužno je, u stvari, gledati najjače evropske demokratije poput Nemačke i Francuske, kako kao besne buve pokušavaju da naude slonu. I onda, poput osoba sa pravim mentalnim poremećajima, ne shvataju kako se Amerikanci sprdaju s njima i kako nastavljaju da im se podsmevaju. Podsetićemo, u jeku ovih afera o “prijateljskim zločinima” SAD-a, predsednik te moderne imperije je najavio da će njegova zemlja ipak da nastavi da prisluškuje svet, samo transparentno!


U delu teksta koji je pred vama, uputićemo vas linkovima na neke od otkrivenih afera prisluškivanja, i na reakcije u vezi sa njima:

Špigl: SAD prisluškuje institucije EU 
Francuska: Ameri, prestanite da nas prisluškujete 
* Evropa: Amerika da kaže koga prisluškuje
* SAD špijunirale predsednike Brazila i Meksika
* Špijuniraju sve građane... eto tek tako, može im se
* Obama: Špijuniranje je OK
* A ovo je da vidite da se ne špijunira samo pod izgovorom "bitno je za nacionalnu bezbednost": Agenti NSA špijunirali svoje žene, muževe, ljubavnice...

Amerikancima ne mogu ništa ni Ujedinjene nacije... Doduše, to je danas organizacija izvrgnuta podsmehu celog sveta, ne samo SAD-a, i retko još ko misli da je pored ovoliko ratnih sukoba, prevrata, smena vlada iz inostranstva, ubistava, silovanja i upotrebe hemijskog oružja reč o organizaciji koja je tu da podrži ili nametne mir. A za aferu prisluškivanja diplomatskih misija u Vašingtonu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao nešto što bi se moglo protumačiti kao: "Špijuniranje diplomata je zabranjeno, ali ako to radi SAD, e onda..."

Bela kuća neće ništa da kaže

Bela kuća odbila je da kaže da li su SAD u prošlosti prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel. Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da neće komentarisati "takve specifične optužbe" o toj aferi. Karni je, međutim, rekao da SAD "ne prisluškuju i neće prisluškivati" razgovore Angele Merkel.

U ovom ordenu nema bubica, u ovom ordenu nema bubica...: Barak Obama odlikuje jednog američkog oficira

Dobro, da ne mislite da zastupamo tezu da su SAD najveće zlo ovog sveta. Ne brinite, baš Rusija i Kina sede skrštenih ruku i puštaju svakome da radi šta hoće... I gotovo je izvesno da bi se sve svetske vlade ponašale kao američka, samo da imaju mogućnosti. Ali potpuno je nekulturno, izuzetno ružno i sasvim neprimereno samoproglašavati se vođama demokratskog sveta, kao što to rade Amerikanci, a ponašati se kako se oni ponašaju.

I, da li je na kraju Evropa (i ostatak sveta) debil? Ako već pušta SAD da se tako ponašaju, ako ne radi na kontrašpijunaži, ako propagira ljudska prava a pušta da ih Amerikanci krše i smeju se pri tome? Ili su SAD zauzdale i zajahale čitav svet dolarima, pa bi "pobuna" protiv njihovih zlih dela dovela do ekonomskog kraha?

Iskreno, i da ne budemo ostrašćeni i ljuti na Evropu zbog ne baš korektnog odnosa prema nama, sigurno je da vodeći evropski političari nisu blago mentalno retardirani, jer da je to tačno - e, pa onda ode mast u propast... Ali, zašto dozvoljavati Amerikancima, ako je već Evropa moćna kako se predstavlja, da se ponašaju u skladu s izrekom (ublažićemo): "Seksualno opšti s magaretom dok su mu noge u blatu", kao da su evropski lideri "sve kilavi Radovani i nejaki Uroši"?

POVEZANE VESTI

Petak 25.10.2013. 02:13
Jbt, ova Merkelova ko teletabis
Petak 25.10.2013. 01:16
Германско-романски део Европе је колонија САД од 1945 и свака прича о ''партнерским односима'' са ЕУ, ''људским правима'', ''демократским променама'' у склопу ''обојених револуција'', је чиста спрдачина.Отпор нацизму у западној Европи није постојао, јер је њихово виђење света и његове будућности било идентично са Освајачем који се упутио на Исток, уз одобравање и подршку Ватикана. И постојање неких чарки унутар западног корпуса (''Светог Римског царства) су свађе у оквиру породице. Нацисти су били свугде благи у западним земљама, а ови ''покорени'' су радо и у великом броју ишли на шизматички Исток у добровољним војним формацијама остављајући десетине милиона зверски убијених иза себе.
Petak 25.10.2013. 00:48
Isti su, ali neka se kerovi kolju izmedju sebe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online