Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.10.2013.
20:55
Beta A

Francuska: Ameri, prestanite da nas prisluškujete

Francuska je danas od ambasadora SAD u Parizu, pozvanog na sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova, zatražila da Vašington garantuje da je obustavio neprijavljen nadzor telekomunikacija u Francuskoj, saopštilo je Ministarstvo.

NSA snimila podatke o 70,3 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj
 

Ambaasadoru Čarlsu Rivkinu je rečeno da je "takva praksa potpuno neprihvatljiva između partnera" i da Francuska "traži garancije da se to više ne radi". Francuska očekuje konkretan odgovor SAD i najavljuje da će šef njene diplomatije Loran Fabijus to pitanje pokrenuti u sutrašnjem razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem tokom sastanka "Prijatelja Sirije" u Londonu.

Posto je pariski list "Mond" jutros objavio da Nacionalna američka agencija za bezbednost (NSA) masovno nadzire, a delom i snima telekomunikacije u Francuskoj, Fabijus je zatražio da se smesta pozove na razgovor američki ambasador u Parizu. Ambasador je još 1. jula bio pozvan da objasni prva otkrića te aktivnosti NSA.

"Mond" je danas objavio na svom sajtu da je NSA snimila podatke o 70,3 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj od 10. decembra 2012. do 8. januara 2013. godine. List se pozvao na Edvarda Snoudena, odbeglog bivšeg saradnika NSA koji se skriva u Rusiji. Pošto se saznalo za neprijavljeno praćenje, jula je, na zahtev Francuske, formirana radna grupa SAD-EU za zaštitu podataka. Pariz očekuje da će problem ilegalnog američkog nadzora telekomunikacija razmotriti i EU na samitu 24. i 25. oktobra.

Mond je naveo da NSA ima više metoda prikupljanja podataka, automatski snima razgovore sa određenih telefona u Francuskoj, snimane su i SMS-poruke na osnovu ključnih reči, i sistematski se čuvala istorija poziva sa svakog broja pod nadzorom.

U dokumentima ima dovoljno objašnjenja da se veruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se veruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, kao i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova i iz državne vlasti. Po dokumentima koje je obelodanio Snouden, slični programi nadzora telekomunikacija su i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 21:02
Не могу, порасле им уши, а и знатижеља. Сви и онако знају све о свему, према томе, тајне за белосветске "елите" не постоје, већ само за појединце, то јест, нас смртнике.
Ponedeljak 21.10.2013. 21:02
Па они су вам пријатељи и идоли.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online