Ponedeljak 21.10.2013.
20:55
Beta

Francuska: Ameri, prestanite da nas prisluškujete

NSA snimila podatke o 70,3 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj
 

Ambaasadoru Čarlsu Rivkinu je rečeno da je "takva praksa potpuno neprihvatljiva između partnera" i da Francuska "traži garancije da se to više ne radi". Francuska očekuje konkretan odgovor SAD i najavljuje da će šef njene diplomatije Loran Fabijus to pitanje pokrenuti u sutrašnjem razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem tokom sastanka "Prijatelja Sirije" u Londonu.

Posto je pariski list "Mond" jutros objavio da Nacionalna američka agencija za bezbednost (NSA) masovno nadzire, a delom i snima telekomunikacije u Francuskoj, Fabijus je zatražio da se smesta pozove na razgovor američki ambasador u Parizu. Ambasador je još 1. jula bio pozvan da objasni prva otkrića te aktivnosti NSA.

"Mond" je danas objavio na svom sajtu da je NSA snimila podatke o 70,3 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj od 10. decembra 2012. do 8. januara 2013. godine. List se pozvao na Edvarda Snoudena, odbeglog bivšeg saradnika NSA koji se skriva u Rusiji. Pošto se saznalo za neprijavljeno praćenje, jula je, na zahtev Francuske, formirana radna grupa SAD-EU za zaštitu podataka. Pariz očekuje da će problem ilegalnog američkog nadzora telekomunikacija razmotriti i EU na samitu 24. i 25. oktobra.

Mond je naveo da NSA ima više metoda prikupljanja podataka, automatski snima razgovore sa određenih telefona u Francuskoj, snimane su i SMS-poruke na osnovu ključnih reči, i sistematski se čuvala istorija poziva sa svakog broja pod nadzorom.

U dokumentima ima dovoljno objašnjenja da se veruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se veruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, kao i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova i iz državne vlasti. Po dokumentima koje je obelodanio Snouden, slični programi nadzora telekomunikacija su i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

2024 © - Vesti online