Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.10.2013.
17:17 >> 17:39h
Beta A

Preživeo vešanje, probali bi ponovo da ga obese

Iranski pravnici raspravljaju o slučaju osuđenika na smrt Alireza (37) koji je preživeo vešanje i koji bi sada, po nekima od njih, morao ponovo da ide na vešala.

Visio 12 minuta, odneli ga u mrtvačnicu i shvatili da je živ

Osuđenik Alireza obešen je prošle sedmice u zatvoru (tačnije, pokušali su) nakon što je proglašen krivim za šverc droge, piše dnevnik Iran.

Nakon što je 12 minuta proveo obešen, zatvorski lekar je proglasio smrt i telo je prebačeno u mrtvačnicu da bi sutradan jedan zaposleni primetio da muškarac koji je bio u mrtvačkoj vreći, još diše.

Muškarac je prebačen u bolnicu, ali mu i dalje preti novo vešanje zato što neki pravnici smatraju da kazna nije u potpunosti primenjena. Drugi opet smatraju da bi novo izvršenje kazne bilo kršenje zakona.

"Kad je neko osuđen na smrt, on mora da umre nakon primene kazne. U ovom slučaju, osuđenik je živ, pa se može reći da kazna nije primenjena", objasnio je iranskom dnevniku sudija Murolah Aziz-Mohamadi.

Međutim, više sudija i advokata zatražilo je od predsednika Pravosudne vlasti, ajatolaha Sadeha Laridžanija da poštedi osuđenika.

"Zakon ne predviđa slučaj da neko preživi vešanje nakon 24 časa. Pošto je kazna primenjena, nema mesta za njeno ponavljanje", kaže advokat Abdolsamad Horamšahi.

Prema islamskom zakonu, šerijatu, smrtna kazna se izriče za ubistvo, silovanje, razbojništvo, šverc droge i preljubu. Iran je sa Kinom, Saudijskom Arabijom i SAD, zemlja sa najvećim brojem pogubljenja u svetu.

U dnevniku Šarh, bivši sudija Mohamad Hosein Šamlu navodi primer kamenovanja kada "osuđenik koji preživi, ne može ponovo biti kamenovan". Osuđenici na smrt kamenovanjem pomiluju se ako izađu iz rupe u koju su zakopani.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je Teheran da tog osuđenika ne šalje ponovo na vešala, ukazujući na okrutnost i nehumanost smrtne kazne. Prema podacima AI, najmanje 508 ljudi je pogubljeno u Iranu od početka ove godine.

POVEZANE VESTI

Petak 18.10.2013. 05:14
U Srbiji bi vjesali sirotinju kad neplati racun za struju a ne one koji svercuju drogue, otimaju I kradu od naroda. Takvi vladaju Srbijom I cine krem njene inteligencije kao Biserko, Srbljanovicka I da ih ne nabrajam jer mi se gade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online