Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 22.07.2013.
13:14
Beta A

Bivši logoraši tuže nemačku televiziju

Logoraši koji su preživeli pakao koncentracionog logora Aušvic i drugih fabrika smrti koje su u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata podigli nemački nacisti tuže sudu nemačku televiziju ZDF zbog toga što te logore povremeno naziva "poljski koncentracioni logori".

Logor smrti Aušvic
 

Tužbu sudu sa zahtevom za izvinjenje i odštetu od 12.500 evra koja će biti predata u dobrotvorne svrhe podnosi sekretar poljskog udruženja preživelih logoraša Karol Tendera. To je već treća tužba sudovima u Poljskoj protiv nemačkih medija zbog izraza koji može da se protumači kao da su logore u kojima su nemački nacisti pobili milione Jevreja osnivali Poljaci.

"To je uvredljivo i opasno, zato što mlade generacije ne znaju mnogo o istoriji i takva formulacija stvara i održava lažnu sliku sveta", objasnio je Tendera za današnji Đenjik Polski.

"Neki mediji tako pišu iz svoje gluposti, drugi zlonamerno, a Nemci sigurno namenski da lažima skinu sa sebe odgovornost. Poljska vlada reaguje mlako pa moramo mi, poslednji svedoci tragedije", dodao je Tendera.

Poljska javnost posebno je osetljiva na izraz "poljski logor", kako često mediji u svetu, imajući na umu geografsku odrednicu, nazivaju najveći među bivšim nacističkim logorima Aušvic - Birkenau, u kojem je stradalo više 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja.

Od sredine prošle decenije, na inicijativu poljskog dnevnika Žečpospolita, Poljaci bombarduju protestnim mejlovima redakcije koje upotrebe u tekstovima formulaciju "poljski logori", a izvinjenje i ispravku zahtevaju redovno i poljski ambasadori u tim zemljama i obično ih dobiju.

Ta višegodišnja kampanja Poljaka i diplomata rezultirala je time da je u kodeksima i uputstvima mnogih uticajnih medija u SAD izričito navedeno da se formulacija "poljski logori" ne sme koristiti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 13:24
a "србијански" медији не смеју ни да писну о Јасеновцу... ма чак ни Кравице не смеју више да помену... камоли нешто монструозније... а "материјала", на жалост, колико 'оћеш... дигресија - гледах прошле недеље гостовање неке женске (а гледао сам је зато што одлично изгледа) у "београдској хроници" Женска је дипл. политиколог и тема њеног гостовања је била - ТУРИЗАМ ? а између осталог - говорило се и о АУШВИЦУ ? Као - у европи је сад "хит" тзв. "мрачни туризам" ? Као хладан туш ме погодило "одушевљење" дотичне локалном влашћу у Немачкој која од "туристичке атракције" ??? АУШВИЦА убире годишње преко 1.5 мил еур ???????? *е*ем те судбино ... и тебе и њихово образовање....
Ponedeljak 22.07.2013. 13:36
. . . . naslednici sigurno najmostruoznijih zlocina novijeg doba, Nemci Hitlerovog divljastva, ne samo da "nehotice" vredjaju legije nikada nenadoknadjenih zlocina – sto je u stvari zbog obima istih nemoguce – nego su po treci put u 20. stolecu pocinili neoprostive zlocine protiv Srba i njihovih drzavnih zajednica. TO SRBI NE SMEJU NIKADA DA ZABORAVE, A JOS MANJE DA OPROSTE. – Medjuljudska i medjudrzavna saradnja sa posleratnom Nemackom je moguca, ali NIKADA POLITICKA!
Ponedeljak 22.07.2013. 16:29
А нама убијају жив народ пред очима а ми јуршамо да се забијемо у њихов измет.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online