Ponedeljak 22.07.2013.
13:14
Beta

Bivši logoraši tuže nemačku televiziju

Logor smrti Aušvic
 

Tužbu sudu sa zahtevom za izvinjenje i odštetu od 12.500 evra koja će biti predata u dobrotvorne svrhe podnosi sekretar poljskog udruženja preživelih logoraša Karol Tendera. To je već treća tužba sudovima u Poljskoj protiv nemačkih medija zbog izraza koji može da se protumači kao da su logore u kojima su nemački nacisti pobili milione Jevreja osnivali Poljaci.

"To je uvredljivo i opasno, zato što mlade generacije ne znaju mnogo o istoriji i takva formulacija stvara i održava lažnu sliku sveta", objasnio je Tendera za današnji Đenjik Polski.

"Neki mediji tako pišu iz svoje gluposti, drugi zlonamerno, a Nemci sigurno namenski da lažima skinu sa sebe odgovornost. Poljska vlada reaguje mlako pa moramo mi, poslednji svedoci tragedije", dodao je Tendera.

Poljska javnost posebno je osetljiva na izraz "poljski logor", kako često mediji u svetu, imajući na umu geografsku odrednicu, nazivaju najveći među bivšim nacističkim logorima Aušvic - Birkenau, u kojem je stradalo više 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja.

Od sredine prošle decenije, na inicijativu poljskog dnevnika Žečpospolita, Poljaci bombarduju protestnim mejlovima redakcije koje upotrebe u tekstovima formulaciju "poljski logori", a izvinjenje i ispravku zahtevaju redovno i poljski ambasadori u tim zemljama i obično ih dobiju.

Ta višegodišnja kampanja Poljaka i diplomata rezultirala je time da je u kodeksima i uputstvima mnogih uticajnih medija u SAD izričito navedeno da se formulacija "poljski logori" ne sme koristiti.

2024 © - Vesti online