Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 20.01.2014.
15:47
Beta A

Aušvic nije poljski nego nacistički!

Nemački istoričari pridružili su se kampanji Poljske u svetu da se u medijima ne koristi izraz poljski logori za Aušvic i druge logore smrti koje su nemački nacisti uspostavili tokom Drugog svetskog rata na teritoriji okupirane Poljske.

To što je u Poljskoj, ne znači da je njihov, poručuju Poljaci: Aušvic
 

Izraz "poljski koncentracioni logor", koji se često upotrebljava u engleskom govornom području da označi geografski položaj, nemački istoričari označili su kao nedopustiv zato što sugeriše lažnu odgovornost za zločine holokausta.

"To su nedopustive reči koje sugerišu potpuno lažnu krivicu za zločine. Apelujemo na nemačko javno mnjenje da su suprotstavi potpuno pogrešnoj formulaciji o nemačkim zločinima u vreme Drugog svetskog rata", citira iz apela Nemačkog saveza istoričara današnja "Gazeta viborča".

Istovremeno su, međutim, istoričari protestovali zbog predloga poljske opozicione konzervativne desnice da se izraz "poljski logor" za stratišta Jevreja tokom Drugog svetskog rata tretira u Poljskoj kao krivično delo za koje bi pretila kazna do pet godina zatvora.

Nedavno je predlog takvih izmena krivičnog zakona, uprkos buri u javnosti, prošao u Sejmu poljskog parlamenta kroz prvo čitanje. "U slobodnoj zemlji nije nadležnost vlade da definiše istorijsku istinu, niti da ograničava slobode istoričara pretnjama da će biti kažnjeni. To može da naruši slobodu naučnih istraživanja", naglasili su nemački istoričari.

"Značaj nemačkog apela biće mnogo veći nego svi dosadašnji poljski protesti", kazao je poljskom listu istoričar sa Univerziteta u Vroclavu Kšištof Ruhnjevič.

Kampanju protiv formulacije "poljski logori" za Aušvic, Brikenau, Treblinku i druge koncentracione logore u kojima su Hitlerovi nacisti pokušali da likvidiraju evropske Jevreje, pokrenuo je pre nekoliko godina poljski dnevnik "Žečpospolita". Poljaci u svetu koji naiđu na tu formulaciju u medijima ili na internetu zasipaju redakcije protestnim mejlovima i traže da se ukloni.

Kampanji se pridružilo nešto kasnije i poljsko Ministarstvo inostranih poslova a ambasadori Poljske u svetu redovno traže ispravku i izvinjenje od medija. Kampanja je urodila plodom bar u najuglednijim medijima u SAD, pošto se u internim priručnicima za novinare i urednike naglašava da ti logori ne mogu da se nazovu poljski logori.

Lapsusi bez zle namere se ipak povremeno ponove, kao kada je 2012. godine Aušvic kao poljski logor smrti označio američki predsednik Barak Obama, ali odmah posle upozorenja je uputio Poljacima zvanično izvinjenje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.01.2014. 22:56
O, pa dobro, nisu poljski nego nacisticki. A nalaze se u Poljskoj. Nego, da li Srbi i to pravo gube da isprave netacne geografske i istorijske lukavosti servirane za Zapad i njihovu "istinu". Srbi ne samo da su jedini kojima je vojnom silom oduzeto pravo na samoopredeljenje, nego su jedina zaracena strana na svetu koja je u sopstvenoj drzavi i na svojoj zemlji nazvana 'agresorom'! Tako su "Srbi izvrsili agresiju na Bosnu"! A onda su "Bosnjaci" branili "svoju" zemlju od Srba! (???) Ima li nekog ko na internetu reaguje na ove ovestale lazi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online