Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 13.07.2013.
02:36
Vesti A

"Pet očiju" vidi sve!

I Australija se našla na listi zemalja koje su, prema podacima dobijenim od Edvarda Snoudena, begunca iz CIA, učestvovale u globalnom praćenju pod vođstvom Amerike.

Postrojenje Pajn Gep
 


U Australiji su, naime, četiri objekta koja su korišćena u programu američkih obaveštajnih službi, saopštili su domaći mediji.

Tempora iznad zakona

- Tempora radi po jedinstvenom sistemu, "pohranjuje sve i svašta". On kupi sve podatke, nije važno koje vrste i bez obzira na zakon koji ih štiti. Sada, sistem je u stanju da pohranjuje tri dana saobraćaja, ali će biti proširen. Tri dana možda ne izgleda puno, ali treba znati da se radi o ogromnoj količini materijala. "Pohranjuje sve", znači da sistem doslovno sve preuzima. Ako pošaljete paket podataka i oni prolaze kroz Ujedinjeno Kraljevstvo, mi ćemo ga pokupiti. Ukoliko s interneta skidate bilo šta, a server je u Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo ga pokupiti - objasnio je Snouden.

Strogo poverljive mape američke Agencije za nacionalnu bezbednost koje je odao Snouden, a objavili američki novinar Glen Grinvald i brazilske novine "O Globo", pokazuju lokacije desetina mesta za prikupljanje obaveštajnih signala u američkim i rukama saveznika SAD. Ta mesta mogla su biti korišćena za presretanje telekomunikacionog i internet saobraćaja po čitavom svetu.


Od četiri postrojenja na Petom kontinentu koja su učestvovala u sakupljanju podataka za američku Agenciju za nacionalnu bezbednost, pod šifrom "Iks-kiskor", jedan je zajednički američko-australijski vojni objekat u Pajn Gepu kod Alis Springa. Tu su još i tri objekta australijske direkcije za signale: prijemna stanica Šol Bej kod Darvina, vojno postrojenje za satelitske komunikacije u Džeraldtonu i mornarička komunikaciona stanica HMAS Harman, van Kanbere.


U svemu, doprinos daje i objekat Biroa za bezbednosne komunikacije novozelandske vlade u Vejhopeju, kod Blenheima.


Prema izveštajima, "Iks-kiskor" procesuira sve signale pre nego što budu upućeni na različite "proizvodne linije" osposobljene za posebne radnje, kao što je analiza glasa, video-snimaka, telefonskih poziva, internet dokumentacije.


Dokumenti koje je objavio "O Globo" pokazuju da su američka, kao i signalna postrojenja njihovih saveznika za prikupljanje obaveštajnih podataka, raspoređena po čitavom svetu. Nalaze se u SAD, kao i u vojnim i drugim objektima američkih saveznika, a takođe i u američkim ambasadama i konzulatima.
 

Tri nedelje na aerodromu

Vlada SAD optužila je Edvarda Snoudena za niz krivičnih dela, uključujući špijunažu i poništila mu pasoš. On se nalazi na moskovskom aerodrom već tri nedelje. Tri latinoameričke zemlje - Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile su mu azil, a ruske vlasti mu savetuju da je najbolje da izabere Venecuelu.

Nedavno su mediji "Ferfaksa" objavili da je u toku izgradnja novog, supermodernog postrojenja u HMAS Harmanu, koji bi služio australijskoj direkciji za signale i drugim obaveštajnim agencijama.
 

U intervjuu koji je u nedelju objavio nemački "Der Špigl", Snouden je naglasio da američka Agencija za nacionalnu bezbednost operiše širokim tajnim obaveštajnim mrežama u partnerstvu sa drugim zapadnim vladama, od nekih pojedina sada protestuju zbog programa koji se koriste.
 

Snouden kaže da drugi partneri američke obaveštajne alijanse "Pet očiju" - Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija i Novi Zeland, "ponekad idu i dalje od samih zaposlenih u Agenciji za nacionalnu bezbednost".
U vezi s tim, on izdvaja program Tempora, kojim se upravlja u komunikacionom štabu britanske vlade.

POVEZANE VESTI

Subota 13.07.2013. 08:27
A zasto da ne? Pogledajmo situaciju: danas je sve oficijelno,sve se zna sta se radi po svetu. I ?? NIKO NISTA gde su protesti? Vlada sa narodom radi sta hoce kao da njih ima vise nego nas. STA JE SA NAMA? Zasto se ne branimo? U pitanju je krsenje ljudskih prava sirom sveta!!!! I NIKO NISTA. svi zivimo kao da se nista dogodilo nije. Na ovome svetu nista gluplje od ljudskog bica nema!
Subota 13.07.2013. 08:02
Ili ce oni da stave soli na rep svetu, ili ce svet tzv MZ da stavi soli na rep. Da li ce muslimani da budu kolateralna steta, videcemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online