Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 26.06.2013.
06:46
Vesti A

Albanci proslavili oružanu pobunu

Kompletno rukovodstvo vladinog koalicionog partnera Demokratske unije za integraciju (DUI) zajedno sa veteranima paravojne Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), ali gostima iz Albanije i sa Kosova, u Memorijalnom centru u Aračinovu obeležili su 12. godišnjicu oružane pobune kod ovog skopskog sela.

Foto: Ilustracija

Da podsetimo, za vreme vojnog konflikta, 9. juna 2001. godine albanska paravojna ONA na čelu sa Džezairom Šaćirijem, zvanim Hodža, proglasila je Aračinovo za slobodu teritoriju. Kasnije, u ofanzivi makedonskih bezbednosnih snaga selo je zauzeto. Poginula su četvorica makedonskih branilaca.Tim povodom dodeljeno je priznanje porodicama desetorice poginulih boraca ONA iz Makedonije, Albanije i Kosova, a na jarbol je podigunta orgomna albanska zastava.

- Ova zastava je svih nas. Tu zastavu smo tada istakli od Kičeva do Aračinova i u kumanovskom regionu. Ratovali smo protiv ljudi koji su bili do zuba naoružani. Odajmo poštu našim poginulim borcima - rekao je Fazli Veliju, lider veterana ONA.

Gradonačelnik Aračinova Brahim Ajvazi kaže da se ne radi o provokaciji već samo o obeležavanju značajnog dana za opštinu i Makedoniju. Prethodno su iz opštine saopštili da je to najvažniji događaj iz novije istorije Albanaca u Makedoniji jer je tada ONA ili UČK priznata kao organizovana vojska sa jasnom političkom platformom.

Predstavnici makedonske partije Dostojanstvo, koji su položili sveže cveće ispred spomenika braniocima u centru Skoplja i odali poštu pripadnicima bezbednosnih snaga koji su poginuli u Aračinovu, kažu da su ih makedonski političari na vlasti potpuno zaboravili.

- Makedonska vlast nije obeležila taj dan. Bitka u Aračinovu je trajala tri dana. Mi smo već bili ušli u selo i mogli smo da ubijemo i pohapsimo sve ekstremiste. Zato smatramo da smo rat izgubili politički, a vojno smo pobedili i to mora da se prizna braniocima - rekao je Stojanče Angelov, lider Dostojanstva.
 

Skoplje nemoćno


- Makedonija je nemoćna da se suprotstavi međunarodnoj zajednici. Makedonski državni vrh je bio prinuđen da otvori obruč i pripadnike UČK sa poginulima i ranjenima nekažnjeno pusti da se izvuku i ponovo napadaju bezbednosne snage. Da nije bilo NATO-a i Oebsa koji su ih autobusima evakuisali, svi pripadnici UČK bi bili pobijeni i danas ne bi imali šta da slave - rekao je tadašnji komandant specijalnih jedinica Tigrovi Stojančo Angelov koji je u Aračinovu bio teško ranjen. 

POVEZANE VESTI

Sreda 26.06.2013. 09:59
ПРОТЕРИВАЊЕ!!!
Sreda 26.06.2013. 10:19
covek je sve rekao: "- Makedonija je nemoćna da se suprotstavi međunarodnoj zajednici. Makedonski državni vrh je bio prinuđen da otvori obruč i pripadnike UČK sa poginulima i ranjenima nekažnjeno pusti da se izvuku i ponovo napadaju bezbednosne snage. Da nije bilo NATO-a i Oebsa koji su ih autobusima evakuisali, svi pripadnici UČK bi bili pobijeni i danas ne bi imali šta da slave - rekao je tadašnji komandant specijalnih jedinica Tigrovi Stojančo Angelov koji je u Aračinovu bio teško ranjen. " bjrmakedonije nije drzava ,ona je pod direktnom americkom okupacijom i SVAKO KO SE SUPROTSTAVI DOZIVI I NE PREZIVI AVIONSKU NESRECU..eeeeEEEEEEE Majka mu stara
Sreda 26.06.2013. 13:39
Ceo tekst je istina i sve tacno napisano.Zahvaljujem se "Vesti-online" za pravednosti prenosenje informacija.Sta ovi siptari slave? koju borbu slave.Treba da podignu americku zastavu a ne siptarsku.Zahvaljujuci njima su oni spasili zivu glavu.Tesko je rizikovati zivot,gledati ubijene i ranjene drugove a posle toga pustis teroriste da autobusima idu uz pratnju NATO-a.Cak i starije zene su izasle da protestuju i udaraju po transporterima NATO-a,a siptari su kao neke p... cutali sa belim zastavama u autobusima.I oni sada slave nekakvu pobedu.Poznavao sam Olivera Kitanovskog (21) cetvrti poginuli,koji posle teske povrede izdahnuo u bolnici,tamo gde je za cudo bozje preziveo general Angelov.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online