Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.01.2017.
11:46
Vestionline, Tanjug A

Albanski uslov za budućnost u Makedoniji

Tri albanske parlamentarne stranke u Makedoniji usvojile su zajedničku platformu za pregovore o formiranju Vlade Makedonije, saopštila je Demokratska unija za integraciju (DUI).

Arhiva
Zajedničkom platformom DUI žele da učestvuju o debati oko zastave, grba, himne... Makedonije

U zajedničkom saopštenju DUI, pokreta Besa i koalicije Alijansa za Albance, traži se, između ostalog, uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije i ravnomerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Poziva se i na usvajanje rezolucije o Sobranju, kojom se, kako se tvrdi, osuđuje "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji“ u periodu 1912. do 1956. godine, navodi "Telma“.

Rama: Istorijska platforma albanskih stranaka 

Albanski premijer Edi Rama nazvao je "istorijskom" zajedničku platformu za pregovore o formiranju Vlade Makedonije. On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je to "istorijski korak" i poručio da Albanci ne pregovaraju zbog fotelja.

- Taj korak predstavlja istorijski izraz zajedničke volje albanskih stranaka u Makedoniji - rekao je Rama.  

Makedonska agencija MIA ističe da se u zajedničkom saopštenju albanskih partija ističe da je dokument nastao "na temeljima slobodne i demokratske volje", koju su albanski glasači izrazili na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra, "duhu Ohridskog sporazuma, prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti Makedonije i njenoj odlučnosti da se pridruži NATO-u i EU”.

Zajedničkom političkom agendom tri albanske partije iz Makedonije predviđena je realizacija nekoliko ciljeva "tokom mandata naredne Vlade i/ili svakog drugog mandata u budućnosti“.

Ciljevi uključuju i potpunu jednakost u skladu sa Ohridskim sporazumom i Ustavom, pravo na ravnopravnost jezika, upotrebu albanskog jezika na svim nivoima izvršne vlasti, pored makedonskog, kao zvaničnog jezika u Makedoniji, potpunu ekonomsku jednakost kroz jednak regionalni razvoj.

Traži se i rešavanje spora oko imena sa Grčkom u skladu sa evropskom vrednostima i principima međunarodnog prava, uz uključivanje Albanaca u radnu grupu za direktne pregovore sa Grčkom.

Stranke kroz platformu, takođe, pozivaju na formiranje novog mehanizma, odnosno državne komisije za finansiranje opština, i uspostavljanje Ministarstva za politički sistem i odnose između zajednica, kao nadležnog organa za poštovanje prava zajednica i podsticanje ekonomskog i društvenog razvoja nedovoljno razvijenih područja.

Albanske partije traže jednaku zastupljenost u telima bezbednosnih i obaveštajnih službi, vojsci i pravosudnom sektoru, na svim nivoima centralnih vlasti, unapređivanje odnosa sa susedima i brzu integracija u NATO i EU.

"Uz realizaciju gorepomenutih ciljeva, put Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO-u i otvaranje pregovora o članstvu sa EU će biti odblokirani“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2017. 13:19
Morate da shvatite da Arnaut nije covek oni su neljudi, oni svoju decu prodaju da bi zaradili novac, albanci su divljacko pleme koje se naselilo iz kololine sadasnje moldavije ali nikada tamo nisu pripadali vec su dosli u vreme seoba sa slovenima zajedno kao niza ljudska klasa obicni stocari sluge i radnici jer su bili necivilizovani. da su bili vidi se sada da toliko vremena od kad su sa slavenima dosli nisu se opametili nego su ostali oni isti divljai. to im je u genetici.. oni daju besu krvna osveta kao sto i kod nas ima u juznoj srbiji i crnog gori ali za karakter i moral ne znaju jer nemaju to u sebi. ako znate da je neko primitivan i da je lako manipulisati sa njime onda se takva osoba iskoristi od onih koji su zli u ovom slucaju amerika.... to treba da vam je jasno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online