Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.05.2015.
15:36
Tanjug A

Bivši komandant OVK: "Velika Albanija" nije projekat Albanaca

Lider Demokratske unije za integracije, partije Albanaca i manje članice vladajuće koalicije u Makedoniji, Ali Ahmeti tvrdi da "velika Albanija" nije projekat Albanaca, i da su kumanovski događaji rezultat nesigurnosti njegovih sunarodnika u evroatlantsku budućnost te države. On je pozvao susedne zemlje da imaju u vidu stabilnost Makedonije i regiona i da doprinose miru, te da budu konstruktivne u vezi svih otvorenih pitanja.

Tanjug
Žele "veliku Evropu sa centrom u Briselu"

- Mi smo posvećeni velikoj Evropi sa prestonicom u Briselu, gde ćemo svi - Albanci, Grci, Srbi, Nemci i ostali živeti dobro - rekao je Ahmeti za grčki Katimerini, preneli su makedonski mediji.

Dodao je da svi treba da se angažuju na iznalaženju političkog rešenja, da se nastavi sa reformama koje je preporučila Evropska komisija i da se "intnziviraju pregovori sa Atinom kako bi se otvorio put za trajan mir, stabilnost i bezbednost ne samo u Makedoniji nego i u čitavom zapadnom Balkanu".

Događanja u Kumanovu, prema njegovim rečiam, treba da se razmotre uz ucešće međunarodnih organizacija i NATO.

Upitan da li incident može da se odrazi ma međuetničke odnose dveju zajednica u Makedoniji, Ahmeti je izrazio duboko uverenje da će se tenzije smanjiti čim zemlja postane članica NATO.

- Nesigurnost i neizvesnost u integracije kao i u posvećenost dostizanju strateških ciljeva izazivaju nesigurnost i kod Albanaca - tvrdi Ahmeti inače bivši komandant OVK.

Ahmeti je ranije priznao da je bio u kontaktu sa teroristima u vreme oružanog sukoba u Kumanovu. Članovi ove oružane grupe su navodno tražili od Ahmetija da posreduje i da im omogući da izađu iz obruča, ali im je on rekao da ne može da im otvori koridor već da oni sami moraju da nađu rešenje, posle čega su, kako je rekao, oni odlučili na predaju.

Inače, makedonski zvaničnici su najpre saopštili da je u tim sukobima 9. Maja poginulo 14 terorista, uglavnom sa Kosova I Metohije, ali je ta brojka kasnije zvanično korigovana na 10, od kojih su devetorica sa KiM.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 16:34
Пази како шип-тар (терориста) оправдава пројекат у који је директно укључена његова земља! Дакле по њему ону заставу Велике Ши-птарије су испројектовали пре 100 година Срби, Македонци, Црногорци или неки слични Срби! И они немају везе с њом осим што је промовишу уб-ијањем, протеривањем, зати-рањем свега што није њихово итд. Овако, не знам да ли је застава ваша али зна да Космет и остале територије укључујући и велики део Албаније нису ваши! Зато ће сада бити или ви или ми!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online