Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.06.2013.
10:20
Vesti A

Azijski virus hara Australijom: Četvrta žrtva nagoveštava epidemiju

Agresivna vrsta inače prilično prisutnog virusa kojoj je od decembra do sada u Novom Južnom Velsu podleglo troje dece ispod dve godine starosti izgleda da je uzrok i četvrte smrti.

Foto: Ilustracija
 


Istražni sudija NSV istražuje ovu smrt, da bi se videlo da li je prouzrokovana virusom EV71, što je vrsta enterovirusa povezana sa bolestima ruku, stopala i usta. Predstavnica Zdravstva NSNj kaže da oni nemaju specifične podatke o polu, dobu ili predgrađu gde su deca umrla, zato što to nije bolest o kojoj lekari moraju da izveste.

Higijena najbolja prevencija

 

Doktor infektivne medicine i mikrobiolog pri Australijskm nacionalnom univerzitetu Piter Kolinjon, savetuje da je dobra higijena, kao što je pranje ruku i korišćenje maramica, pomoć u prevenciji prenošenja zaraze koja se širi fekalijama, kašljanjem i kijanjem.
Deca kod koje su utvrđene dijagnoze bolesti ruku, stopala i usta treba da prestanu da odlaze u obdaništa dok simptomi ne prođu, uključujući mehuriće na rukama, nogama i ustima, kaže on.

Dr Brus Torli, iz laboratorije za infektivne bolesti u Viktoriji, kaže da je tip enterovirusa poznat pod imenom C4a od koga je u Aziji pomrlo stotine dece, našao svoj put do Australije. U ređim slučajevima, zaraza može da dovede do ozbiljnih neuroloških komplikacija, kao što su upala mozga i paraliza.


Dr Torli kaže da podtipovi virusa EV71 vrlo često cirkulišu među stanovništvom i da većina zaraza ne traži alarm javnosti, jer su simptomi blagi ili čak neprimetni.


- Ali sada, kada imamo taj broj pozitivnih testova, uključujući paralizu, ja bih na to gledao kao na epidemiju - ističe on.


U martu, Zdravstvo NSV uočilo je porast broja dece mlađe od pet godina koja su imala ozbiljne neurološke komplikacija prouzrokovane zarazom enterovirusom. Najviše pogođena područja bili su severni i jugoistočni regioni Sidneja. Od 120 dece primljene u bolnice u vezi sa enterovirusom između januara i početka juna, kod 18 slučajeva potvrđeno je prisustvo EV71.


- Kao kod svake druge infekcije, ona može da kod manjeg procenta izazove ozbiljnu bolest. Ako roditelji primete da su im simptomi kod dece pogoršani ili se ona osećaju posebno loše, treba odmah da potraže lekara.


Posledice bolesti su bile razorne u delovima Azije, ali profesor Kolinjoj ističe da roditelji u Australiji ne treba da se plaše da će se desiti isto, jer su standardi života i higijene ovde neuporedivi. Vakcine za bolest još nema, jer u Kini tek traje njena probna primena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online