Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 13.06.2013.
13:04
Ekipa "Vesti" A

Ferdinandom na Srbe i Ruse

Austrijski reditelj Andreas Prohaska dobio je sredstva od grada Beča za snimanje filma o atentatu na Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Film će biti triler u kome istražni sudija Lea Pfefera pokušava da rasvetli pozadinu Sarajevskog atentata. I dok traju pripreme za snimanje filma u Austriji, sličan projekat sprema se i u Sarajevu gde režiser Jasmin Duraković takođe priprema igrano-dokumentarni film o Ferdinandu i Sofiji.

Najavio je saradnju sa austrijskim partnerima, a još nije izvesno da li će njegov film slediti istorijske činjenice. Da sumnji ima mesta govori i to da već mesecima u raznim zapadnoevropskim krugovima postoji pokušaj revizije istorije, uzroka i konteksta Prvog svetskog rata pri čemu se Gavrilo Princip poredi sa Bin Ladenom, a Mlada Bosna kvalifikuje kao teroristička organizacija.
Srbija večiti krivac: Čedomir Antić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

          - Revizija istorije Prvog svetskog rata je odavno u toku i izvesno je da u ovom trenutku, kad dolazi do ujedinjenja Evrope, postoji politički, ali i svaki drugi interes, pre svega Nemačke, Francuske, Velike Britanije i njima bliskih država, kakva je Austrija, da Prvi svetski rat predstave kao jedan nesrećan splet okolnosti koji je podelio Evropu, kao neku vrstu građanskog rata. Srbija im tu dođe vrlo zgodno, kao večiti krivac. Takav pristup nije samo usmeren prema Srbiji, već je čitava ideja da se Rusija okrivi za rat - kaže za "Vesti" istoričar Čedomir Antić.


Da se nešto neprimereno i na štetu uloge Srbije u Velikom ratu sprema prvi je od političara uočio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kada je pre mesec dana u otvorenom pismu evropskim zvaničnicima protestovao što se stogodišnjica Sarajevskog atentata povezuje s poslednjim ratom u bivšoj Jugoslaviji.


I akademik Dragoljub Živojinović veruje da zakulisani politički razlozi stoje iza pokušaja da se Srbija označi kao krivac za početak Velikog rata.


- Ako želite da pomirite članice EU, onda morate da prebacite odgovornost na nekoga, a krivici mogu biti samo Rusi i Srbi. To je cilj ove kampanje - kaže ugledni istoričar.

Ejup traži spomenik okupatoru

Banjalučki istoričar Predrag - Gugo Lazarević je ogorčen na ideju Ejupa Ganića, člana ratnog predsedništva tzv. RBiH da se u Sarajevu digne spomenik Ferdinandu.
- Ejup Ganić izgleda želi da BiH uvrsti u Ginisovu knjigu rekorda, pa kad ne može na drugi način, makar podizanjem spomenika visokom funkcioneru austrougarskih okupatora protiv kojih se njegov narod borio. To dosad niko nije uradio, pa BiH ima šanse da bude prva makar po poltronstvu - reči su profesora Lazarevića.


Džordž kao Radovan

Istoričar Čedomir Antić poređenje Gavrila Principa sa zloglasnim vođom Al Kaide ocenjuje kao "zloupotrebu nauke u političke svrhe".
- Onda možete da poredite i Džordža Vašingtona i Radovana Karadžića jer su obojica stvarali državu. Osama je bio odgovoran za ubistvo više hiljada nevinih ljudi, a Gavrilo je maloletni gimnazijalac koji je izvršio atentat na prestolonaslenika zemlje koja je sa 250.000 vojnika okupirala, a potom i protivno međunarodnim zakonima anektirala njegovu zemlju i koja se spremala da okupira i Srbiju - dodaje Antić.


Ozbiljna istoriografija je odavno zauzela stav da su uzroci za izbijanje Prvog svetskog rata bile imperijalističke ambicije nemačke elite koja je želela da dominira Evropom i to je nedvosmisleno dokazao nemački istoričar Fric Fišer. Nemačka je objavila rat Rusiji i napala Francusku i Belgiju i tako uvukla Britaniju u sukob.


- Sasvim je drugo pitanje da li je Srbija odgovorna za rat sa Austrougarskom - ističe Čedomir Antić i podseća da je Srbija prihvatila sve zahteve Beča osim jednog - da praktično bude okupirana.


- U to vreme je bilo mnogo atentata i ubistava, recimo careva žena Elizabeta je ubijena u Švajcarskoj, na Franju Josifa je bilo više pokušaja atentata, a carev brat je streljan u Meksiku, ali je samo Sarajevski atentat bio zloupotrebljen i poslužio kao povod za objavu rata Srbiji na koji se Austrougarska dugo spremala - dodaje Antić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.06.2013. 13:19
a vi se, dragi moji Srbi, grizite i dalje oko pentagrama i pljujte po Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi... samo udrite, pa kad vam deca budu u školama učila da je Soko sa Obljaja bio "nadrogirani terorista" koji je u lošem tripu razbucao "Sv. ferdinanda" - ko li će vam onda biti kriv... ? Bogu hvala, pa će "NAŠE SjENE HODATI PO BEČU, LUTATI PO DVORU, PLAŠEĆI GOSPODU !!! "
Četvrtak 13.06.2013. 13:11
Дебело швапско надувано говно гине поново х 2... Нека, колико год пута, превише да буде не мож`...
Četvrtak 13.06.2013. 14:00
'već mesecima u raznim zapadnoevropskim krugovima postoji pokušaj revizije istorije, uzroka i konteksta Prvog svetskog rata pri čemu se Gavrilo Princip poredi sa Bin Ladenom, a Mlada Bosna kvalifikuje kao teroristička organizacija' Kakvi meseci? Procitajte bilo koji skolski udzbenik nasih 'saveznika' i videcete da pisete neistine. Ono sto mozete da izguglujete i skinete cak i na Youtube-u je dokumentarac Frenka Kapre 'Why we fight - Prelude to war' sniman 1942. kao propagandni film za slanje americkih regruta u Drugi.sv.rat. U njemu se kao uzrok nevolja i izbijanja I Sv.rata prikazuje 'srpski terorista' Gavrilo Princip. To je njihov standard uvek bio. Anglosaksonci su uvek bili protiv Srba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online