Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.06.2013.
09:12
b92.net A

CIA: Kako izgleda život tajnog agenta

"00.30 - Tajna operacija" film Ketrin Bigelou podigao je dosta prašine zahvaljujući realnoj i neulepšanoj priči o agentu CIA-e i njenom deset godina dugom lovu na Osamu Bin Ladena. Uprkos negativnim reakcijama, film je zaradio preko 100 miliona dolara i pritom sakupio pohvale kritičara.

Foto: Arhiva
 

Međutim, za Lindsi Moran, bivšu špijunku, u pitanju je bilo nešto više od filma, a njena šestogodišnja karijera započela je 1998. godine, tri godine pre nego što je radnja filma započela. Lindsi se sa uzbuđenjem prisetila svoje karijere unutar agencije i o svemu progovorila za britanski Telegraph.

Moran je, uz otkrivanje detalja špijunskog života, progovorila i o odobravanju mučenja koje je nakon terorističkog napada 11. septembra postalo svakodnevica u radu agenata. Njeno svedočenje podstaknuto je uspehom filma "00.30 - Tajna operacija”, a nekadašnja špijunka, danas srećna supruga i majka, prisetila se kako je izgledala njena karijera u CIA-i.

O privatnom životu agenata nije imala lepe reči: "Teško je. Većina agenata završava u braku sa drugim agentima, a na kraju se razvode i potom ponovo ulaze u brak sa drugim agentima. Film prikazuje život agenta koji je na kraju završio u braku sa agencijom. Sada, kada sam postala majka, taj mi je život nezamisliv i nikada ne bih mogla da posao radim onako kako bih trebala. Ako se posvetite deci, nećete imati dobru karijeru, a ako se posvetite karijeri – za vašu decu će brinuti dadilje“.

"Morate da zanemarite ego i, bez obzira na sopstvene predrasude, sprijateljiti se sa osobom od koje dobijate informacije“, rekla je bivša agentica o osobinama koje se traže od operacijskih agenata i dodala: "Žene su sposobnije za ovo prilagođavanje od muškaraca kojima ovaj aspekt programa i ne leži baš najbolje“.

"Priznajem, CIA me je privukla zbog spletki i glamura. Međutim, otkrila sam da je rad agentice potpuno suprotan od onoga što gledamo u filmovima o Džejmu Bondu. Muškarci su pogrešno pretpostavili kako moraju da neguju mačo pristup poslu, ali stvarnost ih uverava u suprotno. Na terenu se najviše traže kameleonske sposobnosti“, tvrdi bivša agentica.

Sa njom se slaže i dr Majkl Šurer, bivši viši savetnik odreda za hvatanje Bin Ladena koji je u agenciji proveo 22 godine: "Ako bih na vrata mogao da okačim natpis "Ne primamo muškarce“, odmah bih to učinio“.

Sličnog je mišljenja i direktor Mosada dr Tamir Pardo: "Žene su daleko sposobnije i temeljnije u prikupljanju podataka na terenu. Superiornije su u suzbijanju ega kako bi postigle cilj“.

Iako je volela svoj posao, bivša agentica je na kraju napustila agenciju, a jedna od razloga bila je i promena u politici nakon dolaska Džordža Buša. Naime, od napada 11. septembra, mučenja nisu bila samo učestalija već su bila i poželjna.

"Nakon napada 11. septembra stvari su se promenile. Prijateljstva sa ljudima radi dobijanja informacija postala su stvar prošlosti, a mučenja i ubijanja preuzeli su to mesto. Nisu to čak ni krili – agenti su se često i po hodnicima hvalili takvim stvarima“, tvrdi Moranova koja se nada da će buduće agentice "zadržati jak osećaj važnosti cele slike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online