Nedelja 09.06.2013.
09:12
b92.net

CIA: Kako izgleda život tajnog agenta

Foto: Arhiva
 

Međutim, za Lindsi Moran, bivšu špijunku, u pitanju je bilo nešto više od filma, a njena šestogodišnja karijera započela je 1998. godine, tri godine pre nego što je radnja filma započela. Lindsi se sa uzbuđenjem prisetila svoje karijere unutar agencije i o svemu progovorila za britanski Telegraph.

Moran je, uz otkrivanje detalja špijunskog života, progovorila i o odobravanju mučenja koje je nakon terorističkog napada 11. septembra postalo svakodnevica u radu agenata. Njeno svedočenje podstaknuto je uspehom filma "00.30 - Tajna operacija”, a nekadašnja špijunka, danas srećna supruga i majka, prisetila se kako je izgledala njena karijera u CIA-i.

O privatnom životu agenata nije imala lepe reči: "Teško je. Većina agenata završava u braku sa drugim agentima, a na kraju se razvode i potom ponovo ulaze u brak sa drugim agentima. Film prikazuje život agenta koji je na kraju završio u braku sa agencijom. Sada, kada sam postala majka, taj mi je život nezamisliv i nikada ne bih mogla da posao radim onako kako bih trebala. Ako se posvetite deci, nećete imati dobru karijeru, a ako se posvetite karijeri – za vašu decu će brinuti dadilje“.

"Morate da zanemarite ego i, bez obzira na sopstvene predrasude, sprijateljiti se sa osobom od koje dobijate informacije“, rekla je bivša agentica o osobinama koje se traže od operacijskih agenata i dodala: "Žene su sposobnije za ovo prilagođavanje od muškaraca kojima ovaj aspekt programa i ne leži baš najbolje“.

"Priznajem, CIA me je privukla zbog spletki i glamura. Međutim, otkrila sam da je rad agentice potpuno suprotan od onoga što gledamo u filmovima o Džejmu Bondu. Muškarci su pogrešno pretpostavili kako moraju da neguju mačo pristup poslu, ali stvarnost ih uverava u suprotno. Na terenu se najviše traže kameleonske sposobnosti“, tvrdi bivša agentica.

Sa njom se slaže i dr Majkl Šurer, bivši viši savetnik odreda za hvatanje Bin Ladena koji je u agenciji proveo 22 godine: "Ako bih na vrata mogao da okačim natpis "Ne primamo muškarce“, odmah bih to učinio“.

Sličnog je mišljenja i direktor Mosada dr Tamir Pardo: "Žene su daleko sposobnije i temeljnije u prikupljanju podataka na terenu. Superiornije su u suzbijanju ega kako bi postigle cilj“.

Iako je volela svoj posao, bivša agentica je na kraju napustila agenciju, a jedna od razloga bila je i promena u politici nakon dolaska Džordža Buša. Naime, od napada 11. septembra, mučenja nisu bila samo učestalija već su bila i poželjna.

"Nakon napada 11. septembra stvari su se promenile. Prijateljstva sa ljudima radi dobijanja informacija postala su stvar prošlosti, a mučenja i ubijanja preuzeli su to mesto. Nisu to čak ni krili – agenti su se često i po hodnicima hvalili takvim stvarima“, tvrdi Moranova koja se nada da će buduće agentice "zadržati jak osećaj važnosti cele slike".

2024 © - Vesti online