Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.03.2016.
12:40
Vestionline A

Bivši agent CIA: Terorizam se ne rešava uništavanjem "loših momaka"

Bivši agent CIA Pol Pilar smatra da je moguće da nikada neće doći kraj ratu protiv terorizma koji predvode Sjedinjene Američke Države, a jedan od glavnih razloga za to je pogrešno tumačenje samog pojma "terorizam".

Reuters
Sadašnja strategija, prema rečima Pola Pilara, teško će dovesti do suštinskih rezultata

"Ljudi u poslednje vreme potpuno pogrešno definišu terorizam i to dovodi do veoma loših političkih odluka", napisao je Pilar u članku za "Nešenel interest".

Po njegovom mišljenju, javnost pre svega ne shvata da je terorizam više taktička tehnika, nego skup određenog broja ljudi. Teroristima se, dodaje on, smatra grupa "loših momaka", pa se potpuno pogrešno podrazumeva da će, ukoliko oni budu uništeni, problem biti rešen.

Drugi problem je, ističe on, tendencija povezivanja pojma "terorizam" sa određenim organizacijama kao što su Al Kaida ili Islamska država.

- Čim čujemo ta imena u našim glavama se nižu samo slike raznoraznih terorističkih organizacija - ističe on i dodaje da se takvim načinom razmišljanja rukovodi i američki politički establišment.

"Najpopularniji brend"

- Političari i dalje proširuju antiterorističke operacije protiv pripadnika ID u Libiji ili Avganistanu. Ali, činjenica je da je upravo ta teroristička organizacija najpopularniji brend u radikalnom sunitskom svetu, a to vešto koristi svako ko učestvuje u igri moći - ističe bivši američki obaveštajac.

Danas su, prema njegovim rečima, to Libija i Avganistan, sutra pažnja može biti usmerena na Somaliju ili Obalu Slonovače, odnosno na bilo koji deo sveta, ukoliko se čuje za aktivnosti ID.

U međuvremenu, kako kaže, militanti u Avganistanu, koji sebe nazivaju pripadnicima ID, u stvari su talibanska marginalna grupa koja se utrkuje za vlast. Sadašnja strategija, prema njegovim rečima, teško da će dovesti do suštinskih rezultata, prenosi Sputnjik.

- Eliminacijom još nekoliko terorista, Amerika će samo potrošiti značajnu količinu svojih resursa, dok će načinjena kolateralna šteta pokrenuti antiameričko raspoloženje i porast nasilja - upozorava on.

- Kao rezultat toga, nastojanje da se uspostavi mir u određenom delu sveta biće kontraproduktivno, kao što se već dogodilo u Libiji - podseća on.

Pilar zaključuje da će težnja da se uđe u borbu protiv terorizma, bez uzimanja u obzir same srži problema, dovesti do večnog rata sa Islamskom državom i sličnim organizacijama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2016. 17:04
Naravno da je nemoguce jer terorizam dolazi zajedno sa Amerikom - a ne tamo zbog neke definicije terorizma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online