Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 09.06.2013.
00:08
B92 A

Srbi i Hrvati ujedinjeni za Tursku

Studenti psihologije iz Hrvatske i Srbije snimili su zajednički spot podrške učesnicima demonstracija u Turskoj. U video poruci prijateljima u Turskoj, 17 studenata iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Zagreba, Osijeka, Pirota, Zadra, Aranđelovca i Splita drži delove poruke koja u celosti glasi: “Dragi prijatelji, ponosni smo na vas i ujedinjeni u podršci vama. Nema veće bitke od one za slobodu govora, ljudska prava, slobodu i ljudskost. Volimo vas!”

U udruženom srpsko-hrvatskom poduhvatu podršku turskim prijateljima dali su studenti iz Beograda, Aranđelovca, Pirota, Kosovske Mitrovice, Zagreba, Osijeka, Zadra i Splita
 

Jedna od učesnica akcije, Ana Odabašić, studentkinja treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za B92 objašnjava da su autori poruke želeli da bar na neki način pruže podršku prijateljima iz Turske i da im pokažu da su svesni situacije u toj zemlji.


“Pravljenje ovog videa je najmanje što smo mogli da uradimo i nadam se da smo bar delimično uspeli u našoj nameri da im prenesemo poruku razumevanja i podrške”, kaže Ana.


Sa Anom je saglasan i Ivan Flis, student pete godine psihologije na fakultetu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji je za B92 rekao da prijateljstvo sa kolegama iz Turske traje već godinama, te da nisu mogli da ostanu nemi na slike koje dolaze sa ulica Istanbula i ostalih turskih gradova.


“Pre nešto više od mesec dana smo bili na konferenciji evropskih studenata psihologije u Turskoj, u blizini Izmira. Kroz udruženje koje organizuje te konferencije već se godinama družimo sa studentima iz čitave Evrope, pa tako i Turcima, koji su baš ove godine odlučili da nas ugoste. Zaista, sama organizacija konferencije je bila vrhunska, a istovremeno i toplina i gostoprimstvo s kojim su nas dočekali”, kaže Ivan.


“Ne bih želeo da zvuči kao da smo se mi odlučili da damo podršku kolegama samo zato što nam je eto nedelju dana bilo lepo u Turskoj - kroz godine volontiranja u tom evropskom udruženju, mnogi od nas su stekli prijatelje iz Turske s kojima smo u čestom kontaktu, posećujemo se i delimo puno toga u životu. Pa tako i, na neki način, probleme poput ovih protesta i represije koja se događa na ulicama njihovih gradova”, objašnjava on.

Pročitajte još:

* Suzavac i vodeni topovi zbog 600 stabala

* Štrajk počeo zbog parka, traje zbog "terora države": Dvoje mrtvih

* Demonstranti opet zauzeli trg Taksim

“Kada su slike i priče naših prijatelja počele da pristižu preko Fejsbuka, proveo sam sate i sate pokušavajući da shvatim zašto bi policija na ulicama tukla te mirne, pametne, staložene ljude koje poznajem već godinama i s kojima se više identifikujem nego sa nekim mladim ljudima koji žive u mojoj ulici ili s kojima delim klupe na fakultetu. Ako njih neko može da batina na ulici, odvlačiti ih u zatvor zbog poruka na Tviteru i nazivati ih vandalima; ko kaže da se isto ne može dogoditi i nama”, pita se Ivan.


“Slična razmišljanja su imali i drugi prijatelji i prijateljice iz Srbije i Hrvatske, pa smo odlučili da nešto preduzmemo po tom pitanju i pošaljemo im znak podrške. Ako Erdogan može da pokuša da ih uguši u medijskoj tišini, najmanje što mi možemo učini je da budemo glasni - solidarni s njihovom borbom za ljudskost, slobodu i pravdu”, poručuje Ivan Flis.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.06.2013. 00:15
како ме нервирају. То студенти? На Космету народ у гету, у логору, а они хјуман рајт фор Турки...све то треба на присилне радове, што да се `анђају багерске кашике кад има доколичара.
Nedelja 09.06.2013. 00:19
Студенти...будући интелектуалци и носиоци развоја земаља у којима живе...тако би ребало да буде...нажалост и више него често злоупотребљени за више циљеве моћника...толико злоупотребљени да су раме уз раме невладиних организација које још нико није успио да преброји... А да укључите и пензионере???
Nedelja 09.06.2013. 00:57
Ne mogu biti ujedinjeni za sebe a mogu za druge .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online