Nedelja 09.06.2013.
00:08
B92

Srbi i Hrvati ujedinjeni za Tursku

U udruženom srpsko-hrvatskom poduhvatu podršku turskim prijateljima dali su studenti iz Beograda, Aranđelovca, Pirota, Kosovske Mitrovice, Zagreba, Osijeka, Zadra i Splita
 

Jedna od učesnica akcije, Ana Odabašić, studentkinja treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za B92 objašnjava da su autori poruke želeli da bar na neki način pruže podršku prijateljima iz Turske i da im pokažu da su svesni situacije u toj zemlji.


“Pravljenje ovog videa je najmanje što smo mogli da uradimo i nadam se da smo bar delimično uspeli u našoj nameri da im prenesemo poruku razumevanja i podrške”, kaže Ana.


Sa Anom je saglasan i Ivan Flis, student pete godine psihologije na fakultetu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji je za B92 rekao da prijateljstvo sa kolegama iz Turske traje već godinama, te da nisu mogli da ostanu nemi na slike koje dolaze sa ulica Istanbula i ostalih turskih gradova.


“Pre nešto više od mesec dana smo bili na konferenciji evropskih studenata psihologije u Turskoj, u blizini Izmira. Kroz udruženje koje organizuje te konferencije već se godinama družimo sa studentima iz čitave Evrope, pa tako i Turcima, koji su baš ove godine odlučili da nas ugoste. Zaista, sama organizacija konferencije je bila vrhunska, a istovremeno i toplina i gostoprimstvo s kojim su nas dočekali”, kaže Ivan.


“Ne bih želeo da zvuči kao da smo se mi odlučili da damo podršku kolegama samo zato što nam je eto nedelju dana bilo lepo u Turskoj - kroz godine volontiranja u tom evropskom udruženju, mnogi od nas su stekli prijatelje iz Turske s kojima smo u čestom kontaktu, posećujemo se i delimo puno toga u životu. Pa tako i, na neki način, probleme poput ovih protesta i represije koja se događa na ulicama njihovih gradova”, objašnjava on.

Pročitajte još:

* Suzavac i vodeni topovi zbog 600 stabala

* Štrajk počeo zbog parka, traje zbog "terora države": Dvoje mrtvih

* Demonstranti opet zauzeli trg Taksim

“Kada su slike i priče naših prijatelja počele da pristižu preko Fejsbuka, proveo sam sate i sate pokušavajući da shvatim zašto bi policija na ulicama tukla te mirne, pametne, staložene ljude koje poznajem već godinama i s kojima se više identifikujem nego sa nekim mladim ljudima koji žive u mojoj ulici ili s kojima delim klupe na fakultetu. Ako njih neko može da batina na ulici, odvlačiti ih u zatvor zbog poruka na Tviteru i nazivati ih vandalima; ko kaže da se isto ne može dogoditi i nama”, pita se Ivan.


“Slična razmišljanja su imali i drugi prijatelji i prijateljice iz Srbije i Hrvatske, pa smo odlučili da nešto preduzmemo po tom pitanju i pošaljemo im znak podrške. Ako Erdogan može da pokuša da ih uguši u medijskoj tišini, najmanje što mi možemo učini je da budemo glasni - solidarni s njihovom borbom za ljudskost, slobodu i pravdu”, poručuje Ivan Flis.

2024 © - Vesti online