Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2013.
13:36
Beta A

Svet hvali Poljsku, Poljaci je kude

Svaki drugi Poljak nezadovoljan je kako funkcionišu država i demokratija u njihovoj zemlji, dok svet, institucije, stručnjaci i naučnici ocenjuju suprotno i Poljsku stavljaju na treće mesto među zemljama srednje i istočne Evrope, iza Estonije i Češke.

Indeks transformacije po kome na osnovu kvaliteta demokratije, tržišne privrede i kvaliteta upravljanja Fondacija Bertelsmana rangira 120 zemalja sveta koje su prošle ili prolaze tranziciju, Poljsku je postavio čak na drugo mesto iza Estonije po tome kako poljske vlasti upravljaju zemljom.

Foto: Ilustracija

"Od 2009. godine napredovali smo sa donjih mesta na treće, delimično i drugo u srednjoj i istočnoj Evropi. Pre četiri godine smo bili prema svakom od ta tri kriterijuma na sedmom i devetom mestu a u nekim stvarima su od nas bile bolje čak i Bugarska i Hrvatska", kazao je poljski sociolog Radoslav Markovski za današnju Gazetu viborču, povodom rang liste koja će biti objavljena najesen, Markovski je objasnio da Poljska taj napredak ima da zahvali prvenstveno efikasnijem upravljanju, odnosno veštini vlasti da odredi prioritete, dosledno primeni odluke i takođe fleksibilno rešava probleme u društvu i privredi.

Poljska je takođe dobila visoke ocene za konstruktivnost u međunarodnoj saradnji.

Većina Poljaka, međutim, smatra da njihove institucije i vlada rade loše. U raznim anketama oko 73 odsto tvrdi da parlament radi loše, negativne ocene vladi premijera Donalda Tuska daje 66 odsto a 59 odsto menjalo bi premijera.

Da Poljaci nisu zadovoljni svojom demokratijom pokazuje i podatak da svaki drugi negativno ocenjuje političko stanje u zemlji a isto toliko anketiranih ne veruje da će se bilo šta promeniti. Četvrtina Poljaka ne vidi na domaćoj političkoj sceni partiju za koju bi mogla da glasa.

"Demokratija je zahtevna. Ne samo za političare, već i za građane. Najvažniji element demokratskog sistema je to da političari polažu račune na izborima. Nova istraživanja su pokazala da je za to neophodni preduslov odgovorni ili kompetenti građanin", kazao je Markovski.

Poljski sociolog naglasio je da u poslednje dve decenije u Evropi ima dovoljno primera da su birači kaznili porazom na izborima vlade koje su radile dobro, a da su na vlasti ostajali neuspešni.

"Da polaganje računa političara bude pošteno i adekvatno neophodno je da birači imaju makar minimum znanja o funkcionisanju države i tržišne privrede", kazao je Markovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online