Ponedeljak 03.06.2013.
13:36
Beta

Svet hvali Poljsku, Poljaci je kude

Indeks transformacije po kome na osnovu kvaliteta demokratije, tržišne privrede i kvaliteta upravljanja Fondacija Bertelsmana rangira 120 zemalja sveta koje su prošle ili prolaze tranziciju, Poljsku je postavio čak na drugo mesto iza Estonije po tome kako poljske vlasti upravljaju zemljom.

Foto: Ilustracija

"Od 2009. godine napredovali smo sa donjih mesta na treće, delimično i drugo u srednjoj i istočnoj Evropi. Pre četiri godine smo bili prema svakom od ta tri kriterijuma na sedmom i devetom mestu a u nekim stvarima su od nas bile bolje čak i Bugarska i Hrvatska", kazao je poljski sociolog Radoslav Markovski za današnju Gazetu viborču, povodom rang liste koja će biti objavljena najesen, Markovski je objasnio da Poljska taj napredak ima da zahvali prvenstveno efikasnijem upravljanju, odnosno veštini vlasti da odredi prioritete, dosledno primeni odluke i takođe fleksibilno rešava probleme u društvu i privredi.

Poljska je takođe dobila visoke ocene za konstruktivnost u međunarodnoj saradnji.

Većina Poljaka, međutim, smatra da njihove institucije i vlada rade loše. U raznim anketama oko 73 odsto tvrdi da parlament radi loše, negativne ocene vladi premijera Donalda Tuska daje 66 odsto a 59 odsto menjalo bi premijera.

Da Poljaci nisu zadovoljni svojom demokratijom pokazuje i podatak da svaki drugi negativno ocenjuje političko stanje u zemlji a isto toliko anketiranih ne veruje da će se bilo šta promeniti. Četvrtina Poljaka ne vidi na domaćoj političkoj sceni partiju za koju bi mogla da glasa.

"Demokratija je zahtevna. Ne samo za političare, već i za građane. Najvažniji element demokratskog sistema je to da političari polažu račune na izborima. Nova istraživanja su pokazala da je za to neophodni preduslov odgovorni ili kompetenti građanin", kazao je Markovski.

Poljski sociolog naglasio je da u poslednje dve decenije u Evropi ima dovoljno primera da su birači kaznili porazom na izborima vlade koje su radile dobro, a da su na vlasti ostajali neuspešni.

"Da polaganje računa političara bude pošteno i adekvatno neophodno je da birači imaju makar minimum znanja o funkcionisanju države i tržišne privrede", kazao je Markovski.

2024 © - Vesti online