Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2013.
02:42
Vesti A

Izvinjenje kardinala pedofila nije dovoljno

Kardinal Džordž Pel se nada i moli da je najgori seksualni skandal u istoriji katoličke crkve u Australiji završen. On je potvrdio da će crkva obeštetiti žrtve nasilja koje se dogodilo u prošlosti, kao i da sada ima samo nekoliko novih slučajeva nasilja.

Kardinal Džordž Pel

Međutim, žrtve sveštenika pedofila i njihovi pravni zastupnici tvrde da su poslednje odluke katoličke crkve nedovoljne i da bi morali učiniti mnogo više u ispitivanju svih slučajeva nasilja i obeštećenja.


Za Stivena Vudsa, koji je bio žrtva nasilja sveštenika Džeralda Rajdsdelja, prošlonedeljno svedočenje kardinala Pela u Parlamentu Viktorije ne predstavlja ništa drugo nego dokaz da najviši predstavnici Katoličke i drugih crkava i dalje ne shvataju ozbiljnost nasilja koje je počinjeno. Vuds, kao i mnoge žrtve i njihovi advokati, veruju da samo novo vođstvo crkve i korenite promene mogu da pomognu žrtvama u prevazilaženju nastalih životnih poteškoća.


Vuds smatra da je odgovor na kriminalna dela koja su počinili sveštenici potpuno neadekvatan, a i danas decenijama pošto je ukazano na problem, crkva nastavlja da zataškava činjenice.


Sada sidnejski nadbiskup, kardinal Pel, a nekadašnji nadbiskup za Melburn, sedeo je pred Parlamentarnom komisijom Viktorije punih četiri i po sata dok su ga ispitivali o nasilju nad decom. On je ponudio izvinjenje, priznao da je postojalo skrivanje činjenica kao i da su životi žrtava uništeni.


- Molim se i mislim da je odgovorno da kažem, nadam se da je najgore iza nas - rekao je Pel.
 

Međutim, neke od žrtava, koje su pratile kardinalovo svedočenje sa balkona u Parlamentu Viktorije, bile su neprijatno iznenađene njegovim svedočenjem. Naime, on je izneo sumnje u broj slučajeva nasilja koje su navodno počinili članovi Katoličke crkve što su prisutni u sudnici propratili uzvicima i podsmevanjem.


Prošlonedeljno svedočenje kardinala Pela nije ni poslednje, očekuje se njegovo pojavljivanje i pred Kraljevskom komisijom koja ispituje seksualno nasilje nad decom, pa će suočen sa mnogim dokaznim materijalima morati da odgovora na pitanja dvojice bivših sudija i bivšeg komesara policije.


Saslušanje pred komisijom Viktorije započelo je prošlog oktobra, a svoje zaključke komisija bi trebalo da donese do septembra ove godine. Tokom dosadašnje rasprave, izneti su uznemiravajući podaci o navodnom skrivanju dokaza, ućutkivanju žrtava nasilja koja su vršena ne samo pod okriljem katoličke već i drugih crkvi.


Među žrtvama nasilja, otvoreno se govori o tome kako je crkva skrivala slučajeve zlostavljanja, o tome kako nisu želeli da se čuju njihovi vapaji, a da veliki broj najviših crkvenih velikodostojnika, među kojima i kardinal Pel, ne shvataju šta se zapravo dogodilo.


Kardinal Pel je zatražio da se zakonom uvede obaveza prijavljivanja nasilja nad decom, jer bi takav zakon u NSW doneo veću zaštitu deci i mnogo veće obaveze u radu nevladinih organizacija. On je potvrdio da će Katolička crkva tesno sarađivati sa Kraljevskom komisijom i obećao je da će staviti na raspolaganje sva dokumenta o nasilju nad decom, koje poseduje Vatikan.

Premala obeštećenja


Tokom svedočenja, kardinal Pel i Denis Hart aktuelni nadbiskup za Melburn, čvrsto su branili program Katoličke crkve namenjen za obeštećenje žrtava nasilja, tvrdeći da on nezavisno radi od crkve i da služi u korist žrtvama. Međutim veliki broj žrtava traži da se program zameni nezavisnim, a čiji bi rad nadgledala država.
Zzrtve seksualnog nasilja koje su počinili članovi crkve nezadovoljni su visinom koja im se nudi za obeštećenje. Dok im se nude maksimalne isplate od 75.000 dolara, tvrde žrtve, najviši predstavnici katoličke crkve žive u luksuznim zgradama.
Član parlamentarnog odbora Andre Kute podsetila je kako je crkva 2005. imala prihode od 16,2 milijarde dolara. I ona je kritikovala kardinala Pela da udobno živi u svojoj rezidenciji u Rimu, koja vredi 30 miliona dolara, a da istovremeno žrtve nasilja dobijaju neadekvatna obešetećenja.


Kritike policije


Najveće kritike na račun Katoličke crkve stigle su iz policije Viktorije, čiji su predstavnici tvrdili da je crkva uništavala dokaze jer su više bili opsednuti očuvanjem reputacije nego stanjem žrtava.


Vrh ledenog brega


Advokat Dr Vivijen Voler, koja u odštetnom zahtevu predstavlja žrtve nasilja, smatra da iako se mnogo toga saznalo pred komisijom Viktorije, detalji skandala biće mnogo veći kada se budu ispitivali pred Kraljevskom komisijom.
- Mislim da ćemo saznati više detalja o skrivanju slučajeva od strane Katoličke crkve. Mislim da je ovo samo vrh ledenog brega. Očekujem da će mnogo veći broj žrtava, ohrabren saslušanjem pred Parlamentom izaći u javnost i progovoriti tokom istrage - rekla je Vivijen Voler.

 

Optužen za silovanje 11 dečaka


Policija Viktorije podnela je nove optužbe za seksualno nasilje nad decom koje je počinio bivši katolički sveštenik Frenk Klep.


Bivši direktor Selsijen kolex Rupertsvud u Sanbariju, na severu Melburna, izveden je u subotu pred Prekršajni sud gde je optužen za 31 krivično delo. Klep (69) je optužen za napastvovanje 11 dečaka u periodu između 1974. i 1984.


U februaru ove godine, Frenk Klep je već optužen za šest dela nedozvoljenog postupanja prema deci. Nove optužbe odnose se na 19 slučajeva napastvovanja i dva dela silovanja deteta mlađeg od 14 godine, te deteta mlađeg od 16 godina. Policija tvrdi da su sva krivična dela, osim jednog, počinjena u Sanbariju.
Sud će o optužbama raspravaljati u julu. Inače Frenk Klep je jedan od trojice optuženih sveštenika iz Selsijen koledža.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online