Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.03.2014.
02:45
Vesti A

Košmar za žrtvu i na suđenju

Moral kardinala Žorža Pela našao se prošle nedelje pred izazovima, tokom ispitivanja pred Kraljevskom komisijom o postupanju institucija prema seksualnom zlostavljanju dece. Pel je kazao da se "snažno" i "energično" branio od tvrdnji Žona Elisa da je bio zlostavljan s namerom da obeshrabri druge od odšteta, tako da bi "dobro razmislili" pre nego što pokrenu sudski postupak protiv crkve.

Moral kardinala Žorža Pela našao se prošle nedelje pred izazovima, tokom ispitivanja zbog seksualnog zlostavljanja dece (Ilustracija)
 

Kako izveštavaju Ferfaks-mediji, kardinal je branio osporavanje na sudu da li je Elis zaista zlostavljan. Pel je objasnio da su ga njegovi advokati uverili da postoji "propisna" pravna taktika i da je Elis iskusan advokat koji je u stanju da shvati da mu se ne veruje. Pel je, takođe, priznao da je Elisove optužbe prihvatio tek kada je obavljena sopstvena crkvena kontrola. Ali, uprkos tome, dao je uputstva za sud koja su rezultirala time da je Elis bio predmet četvorodnevnog surovog unakrsnog ispitivanja o tome da li je i kako bio zlostavljan.


Gejl Fernes, pravni savetnik Kraljevske komisije, upitala ga je:
- Da li sada shvatate posledice koje je to imalo na Žona Elisa da cela crkva krene u to da ospori da je bio zlostavljan?
- Da - odgovorio je kardinal Pel.
Kada ga je gospođa Fernes upitala šta ima da kaže o tome, odgovorio je:
- Žao mi je.
- Samo vam je žao?
- Šta još mogu da kažem? - upitao je kardinal. - Pogrešno je bilo što sam otišao dotle. Rečeno mi je da je to ispravna pravna taktika, strategija.


Kardinal je rekao da je Elisov položaj, kao iskusnog advokata, uticao na to kako se

Proces uništio Elisa

Elisa je zlostavljao sveštenik Ejdan Dugan u parohiji Bas Hil, od vremena kada je kao dečak-poslužitelj uz oltar imao svega 13 godina. Izgubio je proces za odštetu i ta presuda poslužila je nadbiskupiji kao štit od svih budućih sličnih tužbi.
Proces ga je uništio finansijski i mentalno. Crkva je potrošila 1,5 milion dolara za sudove.

odnosio prema slučaju. Rekao je "nikada nije trebalo da vodimo ovaj slučaj", ali je Elis "zastupao (sebe) vrlo dobro" i "bio je tako iskusan advokat", da je potcenio "obim u kojem je ovaj bio unesrećen".


- Bila je greška što 2004. nisu pregovarali i on je trebalo da mu da kontra-ponudu kada je Elis zatražio 750.000 kao poravnanje - rekao je kardinal.


Gledali su na Elisa kroz viđenja da "nemamo posla sa u potpunosti razumnim ljudima", dodao je kardinal i rekao da je to zato što su mu advokati rekli da je Nadbiskupija Sidnej zastupala stav da se njeno povereništvo ne može tužiti zato što nije odgovorno za postupke sveštenika.


Sutradan, po pitanju gospođu Fernes o izvinjenju, kardinal Pel doneo je pismo i advokatu Žona Elisa pročitao da mu je "žao za bol koja mu naneta zbog počinjene greške koju su priznali on i njegova nadbiskupija".
Iscrpljeni Elis sedeo je tri metra od njega, ali kardinal nije imao snage da pogleda u oči žrtve.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 07:41
Vatikan je glavni grad pedera , porodiliste homica obdaniste lezbejki i homoseksualaca. Vapaji žrtava kažnjavani batinama Izvinjenje kardinala pedofila nije dovoljno Biskupi decenijama sistematski skrivali istinu o pedofiliji Ni mrtvog Majkla Džeksona ne ostavljaju na miru Američki izviđači žrtve masovnog seksualnog zlostavljanja Dobrovoljno protiv seksualnog nagona Sveštenik 280 puta zlostavljao decu
Ponedeljak 31.03.2014. 09:57
И ми Пахомића за овакве ствари имамо, јер и он је ослобођен кривице за сексуално злостављање деце ослобођен кривице због недостатка доказа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online