Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.12.2013.
03:14
Vesti A

Vapaji žrtava kažnjavani batinama

Tri žene, seksualno zlostavljane kao deca od strane uglednog sveštenika iz Sidneja Finijena Igena, suočile su se na sudu sa 71-godišnjakom i osudile Katoličku crkvu što mu je omogućila da pet decenija nastavlja da radi.

Tri žene, seksualno zlostavljane kao deca od strane Finijena Igena,uglednog sveštenika iz Sidneja, suočile su se na sudu sa 71-godišnjakom i osudile Katoličku crkvu
 

- Možda će Bog imati milosti za tvoju dušu, oče Igen, jer ja sigurno neću - rekla mu je žena koju je sveštenik silovao kad je imala 13 godina, tokom procesa u Okružnom sudu u Sidneju, gde treba da mu bude saopštena presuda.


- Oduzeo si mi šansu da iskusim prvi poljubac mladića i prvo seksualno iskustvo. Ne mogu da opišem tugu koja me pritiska svakog dana, rekla mu je ona.


Prošlog meseca, Igen je proglašen krivim za sedam slučajeva nedozvoljenog odnosa i jedan slučaj silovanja, pri napadima na devojčice stare između deset i 17 godina, tokom tri decenije, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u Sidneju i na Centralnoj Obali. Tužioci traže zatvorsku kaznu.


U ponedeljak, žrtve napastvovanja predočile su snažne, emotivne iskaze tokom njegovog saslušanja. Jedna od njih, koja ne može da bude imenovana, govorila je o tome kako su je nazivali lažljivicom i tukli kaišem, kada se žalila zbog Igenovog seksualnog zlostavljanja.


- Trebalo je skupiti mnogo hrabrosti da se jednoj od časnih sestara kaže šta se dešava. Međutim, umesto da mi pomogne i zaustavi prekršitelja, bila sam kažnjavana skidanjem gaćica da bi me tukli po goloj stražnjici. Bila sam prisiljavana da pijem riblje ulje i čistim iza sebe kad sam povraćala, navodi ova žena kojoj je danas 60 godina.

Žena je rekla da ju je, decenijama kasnije, kada je Igen konačno optužen za zlostavljanje, kontaktirao ogranak Katoličke crkve "Tonjards Healing", zadužen za obeštećenje žrtava, ali ju je njihov pristup razbesneo.

Uništio mi je život

Još jedna žrtva, napastvovana od Igena u njegovoj poslednjoj parohiji u Karlingfordu, ispričala je kako se teško iskustvo odražava na njene sposobnosti da bude uzorna majka.
- Od vremena kada je mom dečaku bilo deset godina, nisam više mogla da ga dodirnem. Nisam ga čak 12 godina ni zagrlila i ja znam da je to i njemu teško jer je moje srce slomljeno. Ja sam ovde da optužim onoga koga treba - pedofila koji ispred vas sedi.

- Sve što sam ja mogla da vidim jeste da sam kao dete molila za pomoć i bila kažnjavana. Uverena sam da je crkva išla na to da mi ponudi simboličnu odštetu, da bih odustala od optužbi. Nema tih para niti bilo ko može da mi se dovoljno izvini da bi se otklonile posledice.


Kasnije tokom saslušanja, druga Igenova žrtva osudila je crkvu jer ga nije zaustavila, uprkos ponovljenim žalbama na njegovo ponašanje.


- Nisu smeli da mu dozvoli da nastavi da radi. Njihova je dužnost bila da zaustave da se to dešava, umesto da ga jednostavno sele u drugu državu.


Saslušanje se nastavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online