Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
02:45
AAP A

Rabin verovao u izlečenje pedofila?!

Pred kraljevskom komisijom upravo je počela nova etapa istrage o zlostavljanju dece u crkvenim i društvenim institucijama osamdesetih godina prošlog veka. Na redu su dva centra Ješiva - u Sidneju i Melburnu. Za melburnskog tadašnjeg rabina Davida Gronera dve žrtve tvrde da je znao da ih zlostavlja inače osuđeni pedofil Dejvid Sipris. Ali, komisiji je kazano da je rabin verovao da je pedofil - izlečen.

Reuters
Rabin je znao za zlostavljanje ali nije ništa rekao (Foto: Ilustracija)

Jedna od žrtava, Mani Vejks, izašao je dobrovoljno da svedoči. On je naveo da ga je Sipris, inače sin starijeg rabina i nastavnik u koledžu Ješiva, zlostavljao kada mu je bilo 11 godina. Kazao je da se poverio o tome prijatelju, ali je ovaj to razglasio po čitavoj školi, pa je postao nova žrtva - vređanja i "prozivanja" pred drugovima iz razreda, nastavnicima i starijim liderima zajednice.

Sipris ga je zlostavljao između 1987. i 1990. Kada se to desilo, Vejks je počeo da optužuje samog sebe.

- U to vreme imao sam osećaj da je sve to moja greška, jer, mislio sam, zašto bi dva dobro poznata člana zajednice, u odvojenim slučajevima, mene seksualno zlostavljala.

Ćutao je sve do 1996, kada je razgovarao s policijom i kontaktirao rabina Gronera. Komisiji je kazao da je izgledalo jasno da je rabin bio upoznat sa tim dešavanjima.

Rabin mu je rekao da će Ješiva rešiti pitanje sa Siprisom i da on ne treba da na svoju ruku išta preduzima.

Drugi svedok, poznat komisiji kao AVA, rekao je da je napastvovanje počelo 1986. i nastavljeno do 1988. On je dodao da je Sipris počeo tako što bi ga štipao za zadnjicu, a onda je počeo i da ga dodiruje i miluje. U jednom slučaju, naterao ga je da trči okolo bez pantalona, kao vrstu "kazne".

U pismenoj izjavi za komisiju, majka AVA rekla je da je rabina Gronera kontaktirala 1986, kada je prvi put saznala za zlostavljanje. Ona je rekla da je rabin odgovorio:

- Ne, verujem da smo ga izlečili - i obećao da će povesti brigu o tome.

Ali, napastvovanje je nastavljeno dve godine posle majčinog razgovora s rabinom.

- Po mom mišljenju, liderima koledža Ješiva najpre je na umu bilo da zaštite ustanovu i njenu reputaciju, a ne mene ili drugu decu - kazao je AVA.

Pretres se nastavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online