Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 09.05.2013.
07:51
Beta A

Danas Dan pobede i Dan Evrope

Državni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu danas će u Srbiji biti obeležen brojnim manifestacijama. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će na Avali, povodom obeležavanja 68 godina od pobede nad fašizmom, položiti venac na spomenik neznanom junaku.

Vojska Srbije je 8. maja, dan pre centralne svečanosti proslave Dana pobede, ispalila počasne artiljerijske plotune sa Savske terase Beogradske tvrđave
 


Centralnu državnu ceremoniju, uz vojne i državne počasti u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata predvodiće ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Žarko Obradović.


Na ceremoniji će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasade Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdzana, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.


Žene u crnom i ARTIE centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u spomen parku Jajinci odaće poštu žrtvama fašističkog terora, kao i ispred antifašističkog spomenika na Terazijama.


Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske spomenike i mesta stradanja u Drugom svetskom ratu na tlu zemalja bivše SFRJ, Albanije, Austrije, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Nemacke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Česke, Španije i drugih država.


Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja.


U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.

Dan Evrope - za sve je “kriv“ Francuz

Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija biće danas obeležen u Srbiji u organizaciji Delegacije Evropske unije, ambasada članica EU i Vlade Srbije. Manifestacije povodom proslava Dana Evrope i 63 godine EU namenjene su svim uzrastima "od 7 do 77".
 

Šumanova deklaracija

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Biće organizovano crtanje o Evropi za mališane, debata sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i srpskim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem za učenike srednjih škola, EU Info dan, Evropski filmski festival i koncert Ramba Amadeusa za sve građane. Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema povodom 9. maja, Dana Evrope.


Građani Beograda će prvi moći da pogledaju izložbu stripa na temu "Srbija i EU", koja će biti otvorena u petak u Informacionom centru EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2013. 08:09
Parada u Moskvi http://www.youtube.com/watch?v=rh9Hu-9ZCio
Četvrtak 09.05.2013. 19:14
Interesantna ova Evropa. Neko bi rekao da joj je licemerje profesija. Prvo, na danasnji dan je porazen nacizam a ne fasizam. Drugo, ko kaze da je nacizam ili ajd fasizam porazen? Porazena je Nemacka a Anglo-saksonci nastavljaju svoj fasizam jer su ga oni i izmislili. A trece, koje to oslobodjenje mi proslavljamo? Otisli Nemci posle cetiri godine okupacije da bi nas okupirali komunisti i ostali pola veka unistivsi nas mnogo grdje nego Nemci.
Četvrtak 09.05.2013. 09:20
taj dan bi trebala da "slavi" samo britanska kruna... jedino su oni pobedili... svi ostali smo poraženi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online