Četvrtak 09.05.2013.
07:51
Beta

Danas Dan pobede i Dan Evrope

Vojska Srbije je 8. maja, dan pre centralne svečanosti proslave Dana pobede, ispalila počasne artiljerijske plotune sa Savske terase Beogradske tvrđave
 


Centralnu državnu ceremoniju, uz vojne i državne počasti u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata predvodiće ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Žarko Obradović.


Na ceremoniji će učestvovati predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasade Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdzana, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.


Žene u crnom i ARTIE centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u spomen parku Jajinci odaće poštu žrtvama fašističkog terora, kao i ispred antifašističkog spomenika na Terazijama.


Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske spomenike i mesta stradanja u Drugom svetskom ratu na tlu zemalja bivše SFRJ, Albanije, Austrije, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Nemacke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Česke, Španije i drugih država.


Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja.


U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.

Dan Evrope - za sve je “kriv“ Francuz

Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija biće danas obeležen u Srbiji u organizaciji Delegacije Evropske unije, ambasada članica EU i Vlade Srbije. Manifestacije povodom proslava Dana Evrope i 63 godine EU namenjene su svim uzrastima "od 7 do 77".
 

Šumanova deklaracija

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

Biće organizovano crtanje o Evropi za mališane, debata sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i srpskim ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem za učenike srednjih škola, EU Info dan, Evropski filmski festival i koncert Ramba Amadeusa za sve građane. Dežer će biti domaćin i tradicionalnog prijema povodom 9. maja, Dana Evrope.


Građani Beograda će prvi moći da pogledaju izložbu stripa na temu "Srbija i EU", koja će biti otvorena u petak u Informacionom centru EU.

2024 © - Vesti online