Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.05.2016.
14:54
Vestionline A

Amerikanci sebi pripisuju pobedu nad fašizmom

Iako se godišnjica pobede nad nacističkom Nemačkom u SAD praktično ne obeležava, dok je u Rusiji 9. maj jedan od najvažnijih praznika, većina Amerikanaca smatra da je upravo njihova zemlja pobedila Hitlerovu vojsku, piše list "Vašington post".

pixabay.com
Za razliku od Amerikanaca, za Ruse "Dan pobede" ima veliku važnost

Kako navodi list, prosečni američki građanin smatra da je Crvena armija u Drugom svetskom ratu učestvovala isključivo kao ispomoć američkoj vojsci.

Međutim, za građane Rusije Dan pobede ima izuzetno veliki značaj jer su se posledice rata osetile u praktično svakom domu, a istoričari i dalje ne mogu da se dogovore koliko je tačno Rusa poginulo.

"Vašington post“ takođe navodi da je Dan pobede za građanina Rusije nešto mnogo važnije od najobičnije parade, kojom se ovaj dan obeležava.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2016. 17:46
Za polupismenu budalu sad- evropa...........Ti osim sto si budala jos si k tome laziv i neznan. Romel nije dobio nadimak pustinjska lisica bez razloga. Sa relativno malim snagama je uspjesno razbija sve anglosaksonske ofanzive. Uprkos nadmoci u broju vojnika i tehnike Montgomeri je pobjedio Romela zahvaljujuci umisljenom Hitleru. U nemogucnosti da se snabdije sa gorivom ( sirovu naftu nisu mogli koristiti vec su ovisili o dostavci nafte preko Sredozemnog mora) . Htler umjesto da je obezbjedio redovno snabdjevanje uz zastitu podmornica za Romelove trupe on je slao podmornice u bespuca Atlantika. Romel je najzad , kod El Alameina potrosio zadnje kapi goriva i njegova vojska se pretvorila kompletno u pjesadiju. Glupi jenkiji su ih porazili zahvaljujuci hitlerovoj gluposti a ne njihovoj pameti. ...................Dan D ( iskrcavanje u normandiju) anglo saksonci pokrecu kad je svima bilo jasno da Sovjeti ne samo da nisu pobjedjeni vec su krenuli nezadrzivo u ofenzivu na svim frontovima. 80% Njemacki snaga je bilo usmjereno na Istocni front i kada su se pocele predavati citave njemacke armije od 200 000 do 500 000 vojnika zbog Sovjecke superiornosti , tek onda su zapadnjaci udarili na 10 puta slabije njemacke jedinice. Cilj im je bio da prvi upadnu u Njemacku i sacuvaju svoje tvornice na koje ni jedna bomba nije pala u ratu. Upravo te americke fabrike , kao sto je Ford, su bile kicma Njemacke ratne masinerije. Tvoja istorija je zagadjena , lazima , predrasudama i mrznjom.
Nedelja 08.05.2016. 18:56
Sad -evropa. Tvoje bolesti prevazilaze ljucko znanje iz psihologije. Nek se Gospod bog smiluje na tvoju napacenu dusu i da ti podari ljeka iskreno se molim. jedino ti milost njegova moze pomoci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online