Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.05.2013.
14:24
Srna A

Nemci islam doživaljvaju kao pretnju

Nešto više od polovine Nemaca - 51 odsto islam doživljava kao pretnju, a polovina smatra da se ova religija ne uklapa u zapadni svet, pokazuju rezultati istraživanja fondacije "Bertelsman".

Foto: Ilustracija
 


Islam kao pretnju u istočnom delu Nemačke doživljava veći procenat stanovnika nego u zapadnom, iako u istočnom delu živi samo dva odsto svih muslimana u Nemačkoj.

Otvorenost prema drugim religijama važna je velikoj većini Nemaca, ali je u odnosu prema islamu svaki drugi veoma sumnjičav, pokazalo je istraživanje "Bertelsmana" koje prenosi "Dojče vele". Profesor Detlef Polak, sociolog religije i koautor istraživanja, smatra da je za takvu sliku islama odgovoran nedostatak ličnih kontakata muslimana i hrišćana.

"Slika koju mediji daju o budizmu ili hinduizmu je više slika miroljubive religije, dok je za sliku islama karakterističan fanatizam i agresivnost", rekao je Polak.

Prvi rezultati ovog reprezentativnog istraživanja objavljeni su ove nedjelje. O značenju religije i vrednostima u Nemačkoj i još 12 zemalja ispitano je ukupno 14.000 ljudi. I u drugim zemljama mnogo ljudi islam doživljava kao pretnju - tako se na primer u Izraelu izjasnilo 76 odsto ispitanika, u Španiji 60, u Švajcarskoj 50 odsto, a u SAD 42 odsto.

U Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Holandiji islam se pozitivnije ocenjuje nego u Nemačkoj. Polak smatra da važnu ulogu u tome igra stepen obrazovanja muslimana u tim zemljama.

"U Nemačkoj među doseljenicima ima malo onih sa visokim obrazovanjem. To veoma utiče na predstavu pre svega o muslimanima", pojasnio je Polak.

Predsednik Centralnog saveta muslimana u Nemačkoj Aiman Mazjek rekao je da se u medijima često vidi veoma iskrivljena slika islama i da uvek i iznova prikazuju ekstremističke grupe. Istraživanje fondacije "Bertelsman" pokazalo je i da je velika većina hrišćana, muslimana i ateista u Nemačkoj uverena da je demokratija dobar oblik vladavine - kod muslimana i ateista tako misli 80, kod hrišćana 90 odsto ispitanika. Većina ispitanika u svim grupama zalaže se za razdvajanje politike i religije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.05.2013. 14:47
Zašto prijetnja!? Čitav svijet zna da muslimani nisu natakarili džamiju na Davidov hram u Jerusalimu. Čitav svijet zna da muslimani nisu dozidali minarete na najveću pravoslavnu hrišćansku bogomolju- Aja Sofiju. Čitav svijet zna da sunitski fanatici nisu dinamitom srušili hiljadugodišnje Budine statue u Afganistanu. Čitav svijet zna da Muslimanska braća ne prijete rušenjem piramida u Egiptu. Sve je to Srbo- četnička propaganda. Muslmani su divni, produhovljeni i miroljubivi ljudi. Suniti su najdivniji i najproduhovljeniji među njima. Obraz im je čist, niko to ne može osporiti jer svi znaju da ga plaknu poslije svake nužde
Četvrtak 02.05.2013. 14:37
Njemci imaju to za pravo, jedino je SRBIMA zabranjeno !!!!! Nama dodju, ko melem na ranu, poslije 500 godina !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online