Četvrtak 02.05.2013.
14:24
Srna

Nemci islam doživaljvaju kao pretnju

Foto: Ilustracija
 


Islam kao pretnju u istočnom delu Nemačke doživljava veći procenat stanovnika nego u zapadnom, iako u istočnom delu živi samo dva odsto svih muslimana u Nemačkoj.

Otvorenost prema drugim religijama važna je velikoj većini Nemaca, ali je u odnosu prema islamu svaki drugi veoma sumnjičav, pokazalo je istraživanje "Bertelsmana" koje prenosi "Dojče vele". Profesor Detlef Polak, sociolog religije i koautor istraživanja, smatra da je za takvu sliku islama odgovoran nedostatak ličnih kontakata muslimana i hrišćana.

"Slika koju mediji daju o budizmu ili hinduizmu je više slika miroljubive religije, dok je za sliku islama karakterističan fanatizam i agresivnost", rekao je Polak.

Prvi rezultati ovog reprezentativnog istraživanja objavljeni su ove nedjelje. O značenju religije i vrednostima u Nemačkoj i još 12 zemalja ispitano je ukupno 14.000 ljudi. I u drugim zemljama mnogo ljudi islam doživljava kao pretnju - tako se na primer u Izraelu izjasnilo 76 odsto ispitanika, u Španiji 60, u Švajcarskoj 50 odsto, a u SAD 42 odsto.

U Francuskoj, Velikoj Britaniji ili Holandiji islam se pozitivnije ocenjuje nego u Nemačkoj. Polak smatra da važnu ulogu u tome igra stepen obrazovanja muslimana u tim zemljama.

"U Nemačkoj među doseljenicima ima malo onih sa visokim obrazovanjem. To veoma utiče na predstavu pre svega o muslimanima", pojasnio je Polak.

Predsednik Centralnog saveta muslimana u Nemačkoj Aiman Mazjek rekao je da se u medijima često vidi veoma iskrivljena slika islama i da uvek i iznova prikazuju ekstremističke grupe. Istraživanje fondacije "Bertelsman" pokazalo je i da je velika većina hrišćana, muslimana i ateista u Nemačkoj uverena da je demokratija dobar oblik vladavine - kod muslimana i ateista tako misli 80, kod hrišćana 90 odsto ispitanika. Većina ispitanika u svim grupama zalaže se za razdvajanje politike i religije.

2024 © - Vesti online